Modet föreskriver suvar och elbilar. Hyundai kombinerar och får sig en eldriven suv till livs.
Att döpa ett barn är en omöjlig uppgift. Alla ska ha synpunkter: bättre hälfter, sämre hälfter, svärföräldrar, vänner, bekanta, obekanta. Och när alla äntligen lyckats enas om att familjetillskottet ska heta Karl-Berit kommer det ändå inte att godkännas av skattemyndigheten. Och så börjar allting om från början.
Det är likadant för bilar och alla minns förstås den där Hondamodellen som sedermera fick heta Jazz. Särskilt på spanska och portugisiska tycks många modellnamn förvandlas till förolämpningar, som Mitsubishi Pajero, Mazda Laputa och Nissan Moco. Alltid är det någon som ska ha synpunkter.
Så även när lill-suven Hyundai Kona presenterades i somras, för i Portugal går man inte omkring och säger ”cona” till varandra och följaktligen fick den heta Hyundai Kauai på portugisisktalande marknader.
Då känns det bra att tillnamnet Electric inte lär betyda någonting ekivokt på något enda språk i hela världen när Hyundai Kona nu kommer i eldrivet utförande som den andra elbilen i Hyundais sortiment, efter Ioniq Electric. Man tar den på att grillgallret är igensatt och avgasrören borta.
Hyundai erbjuder nya Kona Electric i två varianter, där den ena har ett batteripaket som rymmer 39,2 kilowattimmar och har en motor på 135 hästkrafter. Med en räckvidd på upp till 30 mil räcker den nog till för de flesta. Men det är den andra varianten som får oss att höja på ögonbrynen.
Det går nämligen att få sin lilla Kona Electric med 64 kilowattimmar och 204 hästkrafter. Då tar det 7,6 sekunder att skutta upp till 100 kilometer per timme och krämen räcker i 47 mil. Ja, enligt WLTP-körcykeln i alla fall, så när du och jag sätter oss bakom ratten lär vi behöva ladda lite oftare än så.
Bortsett från drivlinan är Kona Electric ungefär som vilken Kona som helst med stolsvärme, pekskärm och säkerhetsteknik precis som man förväntar sig. Än har vi inte fått någon information om vilka priser eller leveranstider för Hyundai Kona Electric. Eller Kauai Electric, som den heter i Portugal då.