I morgon röstar riksdagen om att sänka bensinskatten – men ändå höjs skatten från nyår. Dessutom ökar inblandningen av etanol kraftigt.
Snurrigt? BytBil försöker reda ut begreppen om vad som gäller vid pumpen inför 2020.
Bensinpriset har varit en av årets hetaste debattfrågor och i början av maj sattes nytt prisrekord: 16,89 kr per liter i rekommenderat pris vid pumpen. Sedan dess har världsmarknadspriserna på olja och bensin gått ner och bensinen har sjunkit till under 16 kr per liter trots att kronan försvagats ytterligare.
I spåren av det rekordhöga priset drogs ett bensinuppror i gång på Facebook och ganska snart anslöt sig över 600 000 svenskar till Facebookgruppen Bensinupproret 2.0. Bensinupproret kräver att skatten på bensin ska sänkas så att en liter bensin kostar 12 kr vid pumpen.
Hittills har inte protesterna vunnit något större gehör, men när höstbudgeten lades i september valde partierna att sänka den ordinarie skatten på bensinen med 13 öre. Men samtidigt sker en indexhöjning med två procents påslag som höjer skatterna med 25 öre. Nettoeffekten blir därför 12 öre högre skatt. Dessutom ska du betala moms på skatten, så totalt blir det 15 öre dyrare. För diesel är skattehöjningen 8,2 öre, 10 öre vid pumpen.
En för många okänd faktor är också att reduktionsplikten på bensin höjs kraftigt, från 2,6 procent till 4,2 procent nästa år. Det innebär att de som tillverkar bensin måste tillsätta biobränslen så att CO2-utsläppen reduceras med 4,2 procent. Den största delen klaras med hjälp av etanol, men för att nå 4,2 procents reduktion måste minst 5 procent etanol tillsättas, så bensinen hamnar precis på gränsen för att klassas som E5. Även den ökade inblandningen kommer att innebära en viss fördyring, då etanol som råvara är dyrare än bensin.
– Jag har räknat på det, och det går inte att ge ett enkelt och generellt svar på hur inblandningen ska ske. Det kan behövas andra tillsatser av biobensin för att komma upp i en reduktion, säger Ebba Tamm, produktexpert på Svenska petroleum och drivmedelsinstitutet.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens med samarbetspartierna Centern och Liberalerna om skatteförändringen. Men Moderaterna har reserverat sig och lagt en motion om en sänkning av skatten med en krona, trots att Sverige redan i dag har svårt att nå klimatmålen.
– Skatten är för hög och det drabbar familjer som är beroende av bilen. Särskilt påtagligt blir det utanför storstäderna. Våra förslag reducerar istället utsläppen rättvist och varaktigt, bland annat genom att bygga ut kärnkraften så att omställningen till att köra på el kan gå fortare, säger Niklas Wykman som är Moderaternas skattepolitiske talesperson till BytBil.
Att Moderaternas motion om en kronas skattesäkning på diesel och bensin skulle gå igenom är högst osannolikt. Det finns en majoritet för skattehöjningen.