När Nevs lanserar mobilitetssystemet Pons görs det med självsäkerhet.
Snart ska en taxiflotta av det självkörande fordonet Sango operera i Stockholm.
– Vi är övertygade om att detta är framtiden, säger Ulrika Hultgren, kommunikationschef på Nevs, till Bytbil.
Trollhättanbaserade Nevs har siktet inställt på framtiden. Men denna gång handlar det vare sig om elbilssatsningar eller en inhemsk massproduktion. Nej, nu presenteras en helt ny satsning som går under namnet Pons.
Pons beskrivs som ett mobilitetssystem som, enligt Nevs själva, ska ge en lösning på de utsläppsproblemen som alla världens storstäder lider av. Idén är kort och gott att en flotta av självkörande robottaxis ska förena nytta med bekvämlighet.
– Vi började med att analysera stadsbors starka vilja att köra sin egen bil i stället för att använda kollektivtrafik, trots att det innebär att man måste sitta i bilköer timtals varje dag. Skälet var att de ville vara ifred och inte bli störda. I sin bil anser man sig vara säker, trygg, avslappnad och fri, säger Anna Haupt, VP Mobility Solutions på Nevs.
Själva fordonet, som syns på bilderna i denna artikel, har döpts till Sango. Utgångspunkten för dess utformande har varit just den där vardagslyxen som Anna Haupt hänvisade till. Men det kommer med en rejäl dos flexibilitet.
Sango har nämligen sex flyttbara säten utplacerade på tre rader. Fordonet har även utrustats med höj- och sänkbara skärmväggar för att ge passagerare möjlighet att just skärma av sin omgivning och njuta av en avslappnad taxiresa. Men med den sociala inställningen fälls skärmväggarna ner och fyra personer kan då i stället sitta med ansiktena mot varandra, och i familj-inställningen kan upp till sex personer sitta på tre rader.
Nevs ambition är att sjösätta en fordonsflotta om tio Sangos i Stockholm som ett pilottest. Mobilitetssystemet Pons har ett så kallat ”fleet management-system” som håller ordning på och optimerar fordonsflottan när den opererar i staden.
– Att förflytta sig från A till B med eldrivna, självkörande fordon är inte alls så långt borta som bilindustrin kanske vill låta påskina. Epoken med en person per bil är snart över. En ny tid kommer, där bilar är optimerade för städers behov och ökad livskvalitet för individen, säger Anna Haupt.
Ulrika Hultgren, kommunikationschef på Nevs, säger till Bytbil att Pons har tagits emot positivt av kollegor i branschen och hon är övertygad om att självkörande robottaxis likt Sango är framtiden.
– Vi ser inte heller att det kommer att konkurrera ut nuvarande kollektivtrafik, utan vi ser det som ett komplement.
När tror ni att det kör igång i Stockholm?
– Troligtvis 2022, förhoppningsvis tidigt under året.
Är svenskar redo att lita på självkörande robottaxis?
– Ja, det tror vi. Sen kanske den här tjänsten är mest lämplig att införa i storstäderna till en början. Därför är Stockholm den första piloten. Tekniken tar ju även tid att utveckla för att kunna nyttjas av alla. Men vi ser att detta är framtiden och successivt något som gemene man kommer att ta till sig – framförallt unga personer.
Den första färdigbyggda versionen av Sango testkörs i detta nu på Nevs egna område i Trollhättan.