Här är det störst risk för viltolyckor

Då är det störst, respektive minst risk för viltolyckor

Varje år sker det många viltolyckor i Sverige, men var någonstans, och vilken tid på dygnet sker dem?

Varje år sker det ett stort antal viltolyckor på svenska vägar. Nu har Nextbase, en dashcam-tillverkare, sammanställt statistik om när, hur och var olyckorna sker i Sverige.

Under 2021 inträffade det 51 837 viltolyckor i Sverige, vilket innebar en ökning jämfört med året innan. Baserat på statisk från 2018 till 2021, är timmarna då det sker flest olyckor, kanske inte så oväntat tidsspannet mellan klockan sex på kvällen och midnatt.

En förklaring till varför det sker så många viltolyckor just då, är att förare ofta kör på ren rutin (kallas för automatisk bilkörning), och då har föraren svårt att uppskatta hastighet och kanske inte ser så bra i mörker.

Här sker det flest viltolyckor i landet

Tillverkaren menar att om fler skulle använda dashcams, skulle det kunna ge förebyggande information om händelseförlopp kring viltolyckor och även kunna bidra till en ökad trafiksäkerhet.

– Moderna dashcams gör idag mer än att fånga viktiga filmklipp från trafiken, den kan också ringa SOS Alarm automatiskt när en olycka sker. Särskilt i glesbygd har det betydelse i de fall förare och passagerare inte själva kan larma, säger Robert Ingebretsen, sverigeansvarig för Nextbase.

Tittar man på var i landet de flesta viltolyckorna har inträffat, är det i polisregion Syd och Mitt, där 23 944, respektive 21 276 olyckor har inrapporterats. I södra och mellersta delarna av landet är det främst olyckor mellan bilister och rådjur, medan i norr är det älg. Det är även många olyckor involverade renar i norr. I södra Sverige är det i stället flest olyckor med kronhjort, som står för 15,4 procent av totala antalet olyckor.

Västra Götalandsregionen sticker ut statistiken eftersom 20 procent av alla viltolyckor i Sverige, sker i det området.

Under hösten är det störst risk för viltolyckor, då det också sker flest olyckor med vilt. Flest olyckor sker i oktober, och november, medan risken är som minst under mars och april.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com