Handfasta tips: Så kör du säkert i sommar

Juli till september ökar risken för allvarliga trafikolyckor rejält

Sommaren är den tid då det är störst risk för allvarliga trafikolyckor. Om du ska ut och åka någonstans finns det ett par tips du kan tänka på för att komma fram till din destination i lugn och ro. 

Sommaren och speciellt månaderna juli till september brukar vara perioden då risken för störst för allvarliga olyckor i trafiken. Utifrån data för de tio senaste åren så ökar dödligheten med 35 procent och antalet allvarligt skadade med tio procent under det tredje kvartalet jämfört med resten av året. 

Den vanligaste orsaken är att hastigheten är högre och att det är fler oskyddade trafikanter ute. Samtidigt brukar trafikintensiteten vara hög och det är många som kör längre än vad de är vana vid och blir trötta. 

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) har gett några tips på hur du kör säkert i sommar: 

Stress och trötthet är ingen bra kombination med värme, vägarbeten och hög trafikintensitet. När du är trött påverkas körningen. Forskare bedömer att andelen olyckor som beror på trötthet är minst 30 procent. Blir du trött behöver du stanna och sova en stund, alternativt byta plats med en annan person som har körkort. 

LÄS MER: Volvo presenterar nytt koncept: Concept Recharge

Mer än hälften av alla billister kör för fort på det statliga vägnätet och för många lämnar för litet avstånd till framförvarande bilar. Håll med andra ord avstånd till andra bilar. Det är även viktigt att vara nykter när man kör. 

Se till att kolla oljenivån, spolarvätskan och även däcken. En felaktigt packad bil kan vara en stor trafikfara och även lösa föremål kan innebära en stor risk för bilens passagerare. Stapla inte tung last i bagageutrymmet ovanför ryggstödshöjd, även om det finns skyddsnät. Om du packar på taket, lägg det tyngsta och största lasten underst och nära räcket. 

Färdas barn med i bilen ska de sitta bakåtvända så länge som möjligt, till minst fyra och fem år och ha även bilbarnstolar. Sitter de i framsätet på passagerarsidan, se till att krockkudden är urkopplad. 

Sist men inte minst, kontrollera att barnens bälten sitter rätt, och det gäller alla i bilen. 

LÄS ÄVEN: Enastående McLaren F1 – värderas till 15 miljoner dollar

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com