Gordon Murray revolutionerar bilstolen

Fiffig konstruktion sparar vikt.

Det senaste från konstruktionsgeniet Gordon Murray är en bilstol. Det som är bra med den är att den sparar vikt.

Sydafrikanen Gordon Murray har väl revolutionerat det mesta inom bilvärlden vid det här laget. Först i Formel 1 förstås, med höjdpunkter som Brabhams fläktbil på sjuttiotalet och McLarens totala tekniska dominans under åttiotalets andra halva.

Mest känd är han kanske för superbilen McLaren F1, en bil som i och med presentationen i Monaco på våren 1992 gjorde alla andra superbilar omoderna. I dag är den ensam från sin era om att kunna kamma hem belopp om hundratals miljoner på auktion.

Sedan lämnade Murray de bombastiska projekten bakom sig. I stället satte han sig att revolutionera i det lilla, som Light Car Companys lilla Rocket, en sportbil med motorcykelmotor som fick Caterham Seven att se tjock ut, eller minibilen T25 som var tänkt att sätta Smart på pottkanten. På senare år har han konstruerat en lastbil som kan levereras i platta paket och hjälpt TVR att komma tillbaka till verkligheten.

Snart ska hans Gordon Murray Automotive också presentera en ny sportbil, T.43, som lär bli ett lättviktsbygge i stil med Lotus Elise men med en något märklig motor: en 1,5 liter stor, trecylindrig turbomotor på 220 hästkrafter.

Gordon Murray Automotive

Och ett revolutionerande chassi, så klart.

Men den får vi inte se i dag. I stället har hans andra företag, Gordon Murray Design, presenterat en helt ny bilstol. Det revolutionerande med den är att den ska vara väldigt, väldigt lätt, närmare bestämt 30 procent lättare än en stol byggd med konventionell teknik.

Genom att använda en stomme av tunnväggiga rör och element av glasfiber och återvunnen kolfiber ska iStream-stolen kunna användas i allt från bilar till flygplan och tåg. Då kan det hjälpa att stolen är fyrvägs justerbar och går att fälla ihop till helt platt läge.

Utöver låg vikt lovar Gordon Murray också att verktygskostnaderna ska vara låga, så att tillverkning av små serier inte ska vara något omöjligt. Och det kan ju komma väl till pass om man råkar ha som vana att tillverka diverse bilar i just små serier.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com