Första åkturen: Volvo återinför bakhjulsdrift med XC40 och C40

– de får också större batteri, längre räckvidd och mer kraft

25 år. Så lång tid tog det för Volvo att återinföra bakhjulsdriften – och det gör underverk för de uppdaterade XC40 och C40. Vi tar den första resan i de två.

Text: Simon Hallenslev

Foto: Volvo PR

Förra gången Volvo byggde bakhjulsdrivna bilar såg de ut som Duplo-tåg, och modellerna som tog det med sig i graven var 940 och 960. Till puristernas stora förtret.

Nu är den tillbaka i modellerna XC40 och C40, och det är på tiden. Inte för att blidka Volvoentusiasterna, utan helt enkelt för att möta framtiden med vridmomentstarka elmotorer.

Återupplivningen av bakhjulsdriften sker som en del av en teknisk uppdatering som även ger Volvo XC40 och C40 ett större batteri, längre räckvidd och mer kraft. Jag har äran att ta den första körningen i härliga omgivningar på östra Jylland.

Vad är nytt?

Även om återupplivandet av bakhjulsdriften är den stora rubriken, innehåller den tekniska uppdateringen av Volvo XC40 och C40 fler coola saker. Till exempel ett större batteri, som har ökat från 78 kWh till 82 kWh i bruttokapacitet.

Där du tidigare kunde köra 434 km på en laddning kan du nu komma upp till 579 km – åtminstone i Volvo C40 Single Engine Extended Range.

I alla varianter kan du lugnt köra över 500 km, även i de kraftfulla Twin Engine-varianterna med 408 hk. C40 Recharge Twin klarar 549 km och XC40 Recharge Twin klarar 536 km.

Volvo har gjort mer än att bara flytta motorn från framaxeln till bakaxeln. De har flyttat hem produktionen och bygger själva motorerna i Skövde.

Samtidigt ökar prestandan, där elmotorerna på bakaxeln nu producerar 252 hk istället för de 231 hk som de producerade på framaxeln. Vridmomentet tar ett större kliv och ökar från 330 Nm till 420 Nm.

Om du väljer en Twin Engine-version är prestandan oförändrad och framaxelns motor är samma 158 hk asynkrona enhet som alltid har funnits där. Gemensamt för alla varianter är att DC-superladdningen växer från 150 kW till 200 kW.

Bakhjulsdrift är bäst

Elmotorer levererar sitt vridmoment direkt, vilket utmanar framhjulsdrivna fordon som snabbt genererar både hjulspinn och vridmomentstyrning. För XC40 och C40 har elmotorn på framaxeln särskilt utmanat styrningen, som var lite konstigt balanserad.

När biltillverkare som Volvo håller fast vid framhjulsdrift beror det vanligtvis på att elbilen är byggd på en traditionell fossilplattform. Här är det enklast att placera elmotorn i det hål där bensin- eller dieselmotorn en gång satt.

Volvo gick inte obemärkt förbi genom att hoppa över de lågt hängande frukterna. Förutom ett styrsystem som var, för att uttrycka det rakt ut, irriterande, saknade körupplevelsen balans. Två-tonsvikten verkade särskilt svår för XC40 och C40 att hantera.

Hur är de att köra då?

Betydligt bättre! Volvo XC40 och C40 har alltid varit riktigt bekväma bekantskaper och det är de fortfarande, men obalansen har nu rättats till med hjälp av bakhjulsdrift.

Komfortinriktningen innebär dock att det fortfarande finns en hel del karossrullning vid snabb körning – men det förstör inte helhetsupplevelsen på samma sätt.

Nu finns det en känsla av balans när bakhjulen pressar bilen genom kurvorna, vilket hjälper föraren att känna vart de två tonnen svenskt stål är på väg. Känslan av hur bilen rör sig underlättas också av den betydligt bättre styrningen.

Ratten ger ingen telepatisk känsla med framhjulen i sig, men den är välbalanserad och exakt. Detta gör det enkelt att placera nosen i de slingrande kurvorna som landsvägarna på östra Jylland erbjuder mig.

Volvo XC40 och C40 förvandlas när du sätter dig bakom ratten, där du nu får den antydan till dynamik och smidighet som tidigare saknades. När bakhjulsdrift läggs till de komfort- och kupéegenskaper som XC40 och C40 fortfarande besitter, blir var och en ett mer komplett paket.

Priserna

Volvo XC40 Recharge Extended Range börjar på 581 000 kronor, medan motsvarande C40 Recharge börjar på 599 000 kronor. Det finns tre utrustningsnivåer på Recharge-modellarna – Core, Plus och Ultimate. Plus-utrustning inkluderar 2-zons klimatanläggning, elmanövrerade framsäten och baklucka, backkamera, adaptiv farthållare, LED-strålkastare och Google-system.

Med Ultimate-utrustning får du även ett panoramaglastak, 360-kamera och Harman Kardon-ljudsystem

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com