De kräsna kunderna med spetsiga skor och dyra espressomaskiner har äntligen fått möjligheten att köpa en italiensk elbil. Vi tar första turen i Maserati Grecale Folgore.
TEXT Simon Hallenslev FOTO Maserati PR
Den elektriska vågen har nått så långt att även de passionerade italienska bilmärkena har börjat bygga elbilar. Hos Maserati heter de elektriska varianterna Folgore, vilket betyder blixt på italienska, och det var sportbilen GranTurismo som fick märkets första elektriska drivlina. Nu har tiden kommit för märkets minsta SUV, Grecale, som har en större potential än sin lägre släkting. Maserati Grecale Folgore är inte bara mycket billigare än GranTurismo, den är också mer praktisk och bygger på den bäst säljande modellen från den italienska stallet med över 18 000 sålda Grecale år 2023. Jag tar en kort första åktur i Maserati Grecale Folgore.
Är den billig?
Nej. Maserati Grecale Folgore är bara mindre dyr än GranTurismo Folgore. GranTurismo är precis så dyr som man förväntar sig av en italiensk sportbil och har en prislapp på över 2 miljoner kronor. För den mer familjevänliga SUV:en får man ändå betala runt 1 400 000 kronor. I denna prisklass är Maserati dock generösa med standardutrustningen. Här får man lyx som luftfjädring, 14-vägs eljusterbara framsäten samt eljusterbar ratt, trezons klimatanläggning, stort Sonus Faber-ljudsystem och head-up display. På säkerhetsfronten får man adaptiva LED-Matrix-strålkastare, adaptiv farthållare samt aktiv fil- och dödvinkelassistent. På den tekniska fronten får man (nästan) också allt. Grecale Folgore delar mycket med GranTurismo inklusive batteripaket och elmotorer. Den enda skillnaden här är att GranTurismo har tre elmotorer medan Grecale nöjer sig med två, 558 hk och 850 Nm. Detta tar den italienska skönheten från 0 till 100 km/h på 4,1 sekunder.
En rejält batteripaket
Batteripaketet är voluminösa 105 kWh, men med en förbrukning på 24 kWh per 100 km räcker det bara till 500 km räckvidd. Med nordiskt vinterväder i åtanke är värmepumpen den enda iögonfallande bristen i specifikationsbladet. På laddningsfronten får man 150 kW DC och 22 kW AC. Räckvidden på 500 km är inte direkt imponerande med den batterikapaciteten. Man måste dock komma ihåg att Grecale är en fullfjädrad, potent och lyxig SUV. Den spenderar precis den energi som behövs för att säkerställa kompromisslös njutning. Och bryr man sig egentligen om bränsleförbrukningen hos en V6 Biturbo Grecale Trofeo?
En kraftfull italienare
Det är ingen överraskning att en bil med 558 hk är snabb, och även om Grecale Folgore är tung, skjuter den iväg som en blixt. Det kan snabbt bli en utmaning bakom ratten om man trycker plattan i mattan på en tom landsväg. Den svindlande accelerationen kastar de nästan 2,5 tonnen bakåt med en kraft som får framhjulen att kämpa för greppet. Med en typisk italiensk skarp styrning blir den “livlig”, och om vägen är smal får man snabbt respekt för att bilen är drygt två meter bred. Kraftöverskottet gör sig bättre på motorvägen, där Grecale Folgore alltid har tillräckligt med kraft för att man ska tryckas tillbaka i sätet. Det är också på motorvägen man får uppleva den kompromisslöshet som en lyx-SUV av denna kaliber ska erbjuda. Den är stark, stabil och tyst på ett sätt som ger självförtroende i ytterfilen.
När man talar om passion, vilket man nästan måste göra när det gäller en italienare, handlar det för Maserati Grecale Folgore mer om lyx och komfort än om sport och lekfullhet. Luftfjädringen är en genomgående bekväm standardutrustning, och även om den kan stramas upp för att matcha den skarpa styrningen, räcker det inte för att ta bort den agila lekfullheten från Grecale Folgone i landsvägens kurvor.
Praktisk passion
Praktisk är sällan ett ord som kombineras med orden passion och känsla. I Maserati Grecale Folgore fungerar det dock mycket bra, då italienaren har sina yttre mått med sig. Med 4,8 meter i längd och nästan tre meter mellan axlarna säkerställs gott om baksätesutrymme samt ett bagageutrymme på 535 liter. Om man tycker att den praktiska passionen är förvånande väntar ännu mer överraskning när man utforskar interiören. Man möts nämligen av två skärmar på 12,3 tum samt en extra, så kallad, komfortdisplay på 8,8 tum som faktiskt inte är komplicerad på italienskt vis. De är både användarvänliga och moderna med hög upplösning och tryckkänslighet.
Trots den praktiska aspekten har Maserati lyckats bevara italiensk flamboyans och element i interiören som är otvetydigt italienska. Det finns en klocka i instrumentpanelen som nu är digital och därför kan användas som både kompass och G-mätare. Det finns också två massiva växlingspaddlar i aluminium bakom ratten som kan användas för att reglera de tre rekuperationslägena (vilket är helt överdrivet och de hindrar åtkomsten till blinkers och vindrutetorkare). Resten av interiören är klassiskt väl utförd i mjuka, delvis återvunna material. Om man känner igen interiören beror det på att den delas helt med sportbilen Maserati GranTurismo Folgore.
En tuff konkurrent
Maserati Grecale Folgore är en potent och lyxig eldriven SUV, och den kan ge de kräsna köparna den särprägel som man inte får på många andra ställen. Jag skulle till exempel inte tveka att överväga en Grecale över en Audi SQ8, som också är en riktigt trevlig bil. Nyligen har det dock kommit en konkurrent som utmanar allt som kan klassificeras som potent och lyxig el-SUV. Förutom utrymmet överträffar nya Porsche Macan Turbo italienaren. Den har fler hästkrafter, är snabbare från 0 till 100 km/h och har både längre räckvidd och snabbare laddning. Den har också avancerad teknik som fyrhjulsstyrning och torque vectoring, vilket ger den sportiga dynamiken som Grecale inte riktigt har. Och det till ett liknande pris.
Men… En Porsche är ingen italienare. Maserati Grecale Folgore har något som ger den en särprägel som man inte kan ta ifrån den – även om passionen har blivit praktisk, elektrisk och modern.
Maserati Grecale Folgore
Motor: Två elmotorer (fram och bak)
Effekt: 558 hk / 820 Nm
0-100 km/h: 4,1 sekunder
Toppfart: 220 km/h
Förbrukning: 24 kWh/100 km
Batterikapacitet: 105 kWh
Maximal laddkapacitet: 150 kW
Räckvidd: 501 kilometer
Mått (L/B/H): 586/195/165 cm
Tjänstevikt: 2 480 kilo
Bagagevolym: 535 liter
Pris: Ca. 1,4 miljoner kronor)