Specifikationerna avslöjar att den nya generationens BMW 1-serie delar mycket med sin föregångare. Men det tar inget ifrån uppdateringen, som gör den kompakta BMW:n mer modern och körglad utan någon större prishöjning.
TEXT: Simon Hallenslev FOTO: BMW PR
Bytbil samarbetar med danska Bilbasen som blev inbjudna till Tyskland av BMW Danmark.
Internet kan vara en brutal plats, vilket BMW har fått erfara flera gånger på senare tid med sina vågade designer och enorma njurar på fronten. Den nya BMW 1-serien har inte heller klarat sig oskadd. Trots att njurarna har normal storlek jämförs designen med Kia Ceed – och det stannar inte där. Under presentationen av modellen vid huvudkontoret i München ställs samma fråga gång på gång: är det verkligen en ny 1-serie? BMW hävdar bestämt att det är en sprillans ny fjärde generation, även om en snabb titt på bilen i profil avslöjar att dörrarna är desamma som på tredje generationen.
Så hur ny är egentligen nya BMW 1-serie, hur ser interiören ut, och hur kör den? Jag tar en första åktur i den bayerska kompaktbilen.
En digital strategi
Det finns goda skäl att ifrågasätta benämningen ”ny bil”. Den nya fjärde generationen kör nämligen på samma plattform som tredje generationen, vilket betyder att både spårvidd, hjulbas och dörrar är som tidigare. Det sticker också ut att den tidigare tredje generationen bara var i produktion i fem år, medan de två första generationerna fick sju respektive åtta år.
Den tidiga utbytet har dock enligt BMW en god strategisk grund. Hela den elektroniska uppbyggnaden av den nya 1-serien är helt annorlunda jämfört med tredje generationen, och den delar nu elektronisk arkitektur med nyare modeller som i5 och iX2. Det ger mer modernitet och fler digitala möjligheter för att hålla 1-serien uppdaterad.
När det gäller bilens konstruktion säger BMW bestämt att fjärde generationen är ny. Den har ett styvare chassi, en ny fjädring, ett nytt motorprogram och en ny interiör.
Utseendemässigt är det främst i profil som tredje generationens arv skiner igenom. Fronten är däremot helt ny och ligger lägre än på föregångaren. Detta utseende skapas av nya stötfångare, smalare strålkastare och mer utdragna njurar som löper upp på motorhuven. Jämförelsen med Ceed känns mer relevant på bild, och i verkligheten ser den nya 1-serien skarpare ut än sin föregångare.
Bakpartiet har nya smalare bakljus, liknande de på BMW iX2, medan c-stolpen har fått en ny form (med en så kallad Hoffmeister-kick för entusiasterna). Dessutom är den nya 1-serien den första BMW:n som erbjuds med kontrastfärgat tak, och det är första gången 1-serien har belysning i njurgrillen.
En helt ny interiör
Även om plattformen är återanvänd är interiören helt ny. Det syns särskilt genom den stora Curved displayen som samlar instrumentpanel och infotainmentskärm i en mjuk båge. Här finns 10,25 tum för instrumentpanel och 10,7 tum för infotainmentsystemet – båda med den senaste versionen av iDrive.
Systemet är byggt på Android Open Source, vilket betyder att det har en beprövad Android-baserad kärna som möjliggör diverse musik- och filmstreaming-appar, medan användarupplevelsen är BMW:s egen. Det övre skiktet av systemet är både överskådligt och användarvänligt. Går man djupare in i bilens inställningar försvinner dock överskådligheten något, men BMW har lyckligtvis byggt in en genväg på ratten för att stänga av fartvarnaren.
Trots att interiören är helt ny är den fortfarande genomgående BMW-typisk. Luftutsläppen är omgivna av aluminium och luftflödet styrs via en slags mini-joypad, som även finns i andra nya BMW-modeller. Sätena är också nya och ger både hög komfort och en bra förarposition som är befriande nära marken.
Bygg- och kvalitetskänslan är – som förväntat –hög, även om billigare plastpaneler fortfarande finns i den nedre delen av dörrarna och mittkonsolen i märkets instegsmodell. Alla material över höfthöjd är mjuka och läderfria som standard, men läder kan köpas till.
Det finns dock detaljer som inte känns särskilt BMW-aktiga. Trots att ratten och mittkonsolen fortfarande har riktiga knappar har knapparna till klimatanläggningen under skärmen försvunnit och ersatts med en ganska tråkig bit plast. Även det härliga BMW-vredet på mittkonsolen har försvunnit, vilket innebär att man nu måste använda skärmen för även små justeringar.
Hur kör den?
Vid testkörningen i München fanns både en topputrustad BMW M135 med fyrcylindrig motor samt en mer folklig trecylindrig BMW 120. Båda motorerna tillhör en ny generation som innebär bättre bränsleekonomi över hela linjen. För de folkligare modellerna utan M-beteckning förbättras ekonomin med bland annat 48V mildhybrid, något som 1-serien inte haft tidigare. Förutom ekonomin ger tillägget av mildhybrid en bättre upplevelse av den automatiska växellådan med dubbelkoppling, som de framhjulsdrivna bensinvarianterna av 1- och 2-serie är utrustade med. Den mer extrema M135 saknar 48V-hjälp och känns klumpigare vid start än 120
Med ny chassiteknik är den nya 1-serien mer vridstyv. Den kör också på en ny fjädring med nya stötdämpare och har större hjuldiameter. Sammantaget är det en körglad kompaktbil som på de slingriga tyska landsvägarna ligger säkert på asfalten utan nämnvärd krängning. Styrningen i 1-serien var redan i tredje generationen snabb och precis, men i fjärde generationen får den ännu ett steg upp och påminner mer om det man hittar i en 3-serie. Här hittar BMW rätt balans mellan komfortabel stabilitet och lätt agilitet, vilket placerar 1-serien ett steg före Mercedes-Benz A-Klass.
Styvhet, stabilitet och styrning tar ytterligare två-tre steg upp när man går upp till M135. Till testet fanns en handfull väldigt gröna exemplar till förfogande, med ytterligare uppstramat chassi och fjädring samt större bromsar. Fjädringen är dessutom adaptiv och upp till 8 mm lägre än standard.
De extra insatserna, tillsammans med 300 hk och xDrive fyrhjulsdrift, ger en riktig Hot hatch. Kan man bortse från de konstgjorda knallarna i högtalarna får man i den nya M135 en bil som verkligen vill bli körd och som till varje pris försöker dölja att plattformen är utvecklad som framhjulsdriven.
Svenska priser
BMW tar bort den tidigare billigaste motorvarianten, 118i, och ersätter den med 120. Prishöjningen är dock liten jämfört med föregångarna, då instegsmodellen BMW 120 M Sport Design börjar på 380 000 kr. Här får man det nya skärmpaketet Live Cockpit Plus med navigation, stolsvärme fram, larmsystem, backkamera och automatisk nödbroms. Utvändigt har 120 M Sport Design bland annat LED-strålkastare, elinfällbara sidospeglar och 18-tums aluminiumfälgar.
BMW M135 är fortfarande toppmodellen med fler hästkrafter, fyrhjulsdrift, ytterligare M-trim och ett stort Harman Kardon-ljudsystem. Den börjar på 569 000 kr.
Seriös uppdatering
BMW står inför lanseringen av sin nya elbilsplattform, Neue Klasse, på vilken flera modeller ska lanseras. En ny bensinmotoriserad 1-serie skulle troligen drunkna i uppmärksamheten kring BMW nya elbilsprojekt, vilket är anledningen till att man har påskyndat generationsskiftet.
Den fjärde generationen får en rejäl marknadsföringsmässig knuff, eftersom plattformen återanvänds. Men med det sagt är uppdateringen av 1-serien seriös. På teknik och system är den nu helt i linje med de senaste modellsläppen, och en konstruktiv uppdatering gör den skarpare och mer körglad än tidigare.
Specifikationer
BMW M135
Motor: R4, 1 998 cm³
Effekt: 300 hk / 400 Nm
0-100 km/h: 4,9 sekunder
Topphastighet: 250 km/h
Förbrukning: 7,6 l/100 km
CO2: 173 gram/km
Mått (L/B/H): 436/180/145 cm
Tjänstevikt: 1 550 kilo
Dragvikt: 750 kilo
Bagageutrymme: 380-1 200 liter
Pris: 569 000 kronor