Forskare: Priset på drivmedel behöver fördubblas

"Politikerna måste inse att de låtit sig vilseledas"

Om politikerna vill minska utsläppen av koldioxid med 70 procent måste något drastiskt göras.
Det menar Per Kågeson, som är debattör och miljöforskare:
– Antingen krävs att riksdagen mer än fördubblar priset på diesel och bensin eller sätter ett bindande tak för utsläppen, skriver han på DN Debatt.

Bensinpriset är vårens stora debattämne. Och kampen för billigare bensin engagerar svenskarna på sociala medier. Men politikerna har hittills inte varit lyhörda för kraven från de hundratusentals svenskarna om att sänka skatten på drivmedel. Det kan bero på att sju riksdagspartier beslutat att utsläppen av koldioxid från transportsektorn ska minska med 70 procent fram till 2030. För att nå det målet handlar det snarare om att få bort bilar med fossilbränsle från vägarna.

Nu menar miljöforskaren Per Kågeson att utsläppsmålet bara kan nås om något drastiskt görs av politikerna. Det skriver han idag på DN Debatt:
– Politikerna måste inse att de låtit sig vilseledas. Beslutet att minska utsläppen av koldioxid från transportsektorn (exklusive flyg) med 70 procent mellan 2010 och 2030 bygger på bristfälliga underlag. Införda och beslutade styrmedel kommer bara att nå 30 procent.
– Men om riksdagen vill vara säker på att klara 70 procent så krävs antingen att den mer än fördubblar priset på diesel och bensin eller sätter ett bindande tak för utsläppen som stegvis sänks till motsvarande 30 procent av 2010 års nivå, skriver han.

Rapporten har gjorts av ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) som är en kommitté under finansdepartementet.
Författaren är Per Kågeson, som varit miljödebattör i många år. Under 70- och 80-talet var han en ledande företrädare för kärnkraftmotståndet med böcker som ”Stoppa Kärnkraften” (1973) och ”Rösta Nej” (1979).
Sedan slutet av 1980-talet är Kågesons arbete huvudsakligen inriktat på transportsektorns miljöproblem. Bland hans böcker inom området finns ”Getting the Prices Right” (1973) och ”Vilken framtid har bilen?” (2007).

Redan 1998 varnade Kågeson för att biltillverkare kunde manipulera motorer när bilar körs mot en så kallad testcykel, så att bilarna kunde ha väsentligt högre utsläpp i verklig trafik. Det var ”cycle-beating” av den typen som Volkswagen 2015 avslöjades ha utnyttjat i 11 miljoner dieseldrivna bilar. Då hade EU ännu inte ändrat lagstiftningen i den riktning som Kågeson förespråkade 17 år tidigare.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com