Ford gör plast av tequila

Rester av agave blir till bildelar

Nu kan du dricka din margarita med gott miljösamvete. Ford tänker nämligen göra bioplast av resterna från tequilatillverkningen.

Tequilaagaven växer på Jasiscos högplatå, där den skördas efter minst sju års tillväxt. Sedan skärs de vassa bladen bort och stammen som blir kvar bakar man först i stora ugnar och krossar sedan för att bryta ner strukturen till enklare sockerarter som kan fermenteras till alkohol. Efter några dagars jäsning och upp till tre destilleringar är tequilan klar.

Men det blir rätt mycket jox över. De urpressade massafibrerna, kallat bagazo, kastas i komposten eller används som djurfoder. Ibland eldas de eller processas till pappersmassa.

Men Ford vill nu göra bioplast av den överblivna massan. Därför har de slagit sig samman med Jose Cuervo, världens största Tequilatillverkare, och tillsammans ska de utveckla ett material som lämpar sig för bildelstillverkning.

Det nya bioplastmaterialet är tänkt att användas i fordonsinteriörer och andra applikationer. Exemplevis testar man materialet i kablageinstallationer och förvaringslådor.

– Vi försöker ständigt reducera vår miljöpåverkan, säger Debbie Mielewski på Fords forskningsenhet. Det framgår inte av Fords pressmeddelande om eventuella alkolås kräver omkalibrering.

Foto: Ford Motor Company
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com