En kontroversiell elbilsrapport angav felaktigt hur långt en elbil var tvungen att köra innan kan betraktas som mindre smutsig än en bil med förbränningsmotor. Nu visar det sig att rapporten har kopplingar till en brittisk biltillverkare.
Aston Martin håller på att granska hur en kontroversiell elbilsrapport beställts, efter att den har blivit kritiserad för att ha gjort felaktiga påståenden om de klimatskador som orsakats av batterdrivna bilar, jämfört med bilar med förbränningsmotorer, skriver Automotive News Europe.
Ett påstående var att det skulle ta 78 000 kilometer för en elbil att ”köra in” utsläppen från en bil med förbränningsmotor. Ett påstående som spreds i brittisk media i kölvattnet av förslaget från den brittiska regeringen att förbjuda nya bensin- och dieselbilar 2030. Sanningen är snarare 26 000 kilometer enligt Auke Hoekstra, forskare vid Eindhovens tekniska universitet.
Auke Hoekstra, menar att rapporten hade underskattat utsläppen från bilar med förbränningsmotorer, med 50 procent, och hade inte heller tagit hänsyn till bränsleproduktionen. Rapporten baserade dessutom uppskattningarna av koldioxidavtrycken för elbilar utifrån en modell som byggde på Polestar 2.
Aston Martin bidrag till rapporten i avsikt med att utforska det bästa sättet att uppnå den brittiska regeringens mål att minska utsläppen av vägtransporter hävlar en talesperson för biltillverkaren. Andra tillverkare som var med i rapporten är bland annat Honda och McLaren.
Aston Martins vd, Tobias Moers, säger att rapporten som företaget sammanställde med några av de som de samarbetade med, föregick att han kom till Aston Martin i augusti.
”Jag är orolig över mediarapporteringen i samband med den nyligen publicerade rapporten Decarbonisation of Road Transport” kommenterade han i ett e-mail.
LÄS MER: James Bonds bil – komplett med k-pist och katapultstol
Han menade att han inte var medveten om innehållet i rapporten innan det publicerades och att Aston Martin är helt engagerad i utvecklingen av både hybrid- och batterielektriska fordon.
Michael Liebreich, klimatrådgivare, analytiker och grundare på Bloombergs forskningsenhet för grön energi, skriver i ett inlägg på Linkedin, att han har avslöjat rapporten helt och hållet. Han menar att myter och isinformation om bilar saktar ned försök att ta itu klimatförändringarna genom att offentliga medel slösas bort och förstår bra investeringar.
Enligt Liebreich är huvudpersonen bakom Clarendon Communications skriven på samma adress som Aston Martins ansvarige person för globala myndigheter och företagsfrågor, samma person som har kontakt med den brittiska regeringen.
I en kommentar sade Honda att de stödjer en flervägsstategi för att få bort koldioxiden. McLaren bidrog med information till rapporten gällande minskning av fordonets vikt.
För att klara av de allt striktare utsläppsstandarderna i Europa i år, har Honda gått med i Fiat Chryslers koldioxidpool där även Tesla medverkar. McLaren planerar att lansera sin hybrid Artura nästa år, men de kommer inte tillverka en helelektrisk bil förrän andra halva av det här århundradet.
Enligt Automotive News utgör bensin- och dieselförbudet ett allvarligt Hot mot Aston Martin. De har skjutit upp sin helelektriska märket Lagonda med tre år till 2025 och i januari i år pausade de arbetet med Rapid E, deras första renodlade batteridrivna modell.
I oktober tillkännagav Aston Martin en överenskommelse med Daimler för att få tillgång till koncernens el- och hybrid-drivlinor fram till 2027.