Det finns en rad olika råd och bestämmelser att ta hänsyn till om man ska ta med hunden i bilen.
Bytbil listar här allt du behöver hålla koll på.
– De vanligaste misstagen är lite svårt att svara på, men de allvarligaste är när man lämnar en hund i en för varm bil under sommartid eller att man inte har vidtagit åtgärder för att säkra sin hund vid inbromsning, skriver Linda Andersson, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.
Att ta med hunden på sin bilsemester är både roligt och mysigt. Men en ansvarslös djurhållning kan leda till olyckor och skador – men även åtal och böter.
Enligt djurskyddshandläggaren Linda Andersson på Jordbruksverket är det av största vikt att man vidtar åtgärder som säkrar sin hund vid en eventuell inbromsning. Det kan man göra på många olika sätt.
Antingen kan man ha hunden förankrad i en bur, låta den sitta fast med säkerhetsbälte som finns framtagna specifikt för hundar eller låta hunden sitta bakom galler i en kombibil.
– Syftet med denna paragraf är främst att skydda hunden från att skadas svårt om/när man måste bromsa. Men man får aldrig glömma bort att även som förare och övriga medpassagerare i bilen riskerar sina liv om man har en lös hund i bilen eftersom hundens vikt förändras dramatiskt om man skulle behöva bromsa in kraftigt, skriver Linda Andersson i ett mejl till Bytbil.
Som ett exempel väger en Chihuahua 256 kg vid en krock i 90 km/h.
Skulle man bryta mot någon av de föreskrifter som Jordbruksverket har kan det bli rättsliga påföljder.
– Man kan bli anmäld till länsstyrelsen som bland annat kan förelägga om att lagstiftningen ska följas avseende detta. Man kan även bli åtalsanmäld för brott mot djurskyddslagen vilket kan leda till bötesstraff, skriver Linda Andersson.
Även polisen har befogenhet att göra anmälningar och utfärda böter om man transporterar ”gods” som inte är säkrad.
– Om det sker en olycka på grund av att man har sitt djur löst i bilen så kan man bli dömd för vårdslöshet i trafik.
Om en bur används för transporten måste hunden kunna stå och ligga i en naturlig ställning, och ha följande utrymme, enligt Jordbruksverket:
- Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. gånger 1,10,
- Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
- Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.
Tillsammans med att säkra hunden anser Linda Andersson att det allvarligaste misstaget man kan göra är att lämna sin hund inlåst i en varm bil under sommaren. Även om man parkerar bilen i skuggan och lämnar en glipa i fönster för ventilation kan det snabbt bli för varmt i bilen. Det är inte heller bara temperaturen som man ska stirra sig blind på. Även luftfuktigheten, som ökar snabbt när hunden hässjar, har betydelse.
En hund får inte lämnas utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen i bilen går över 25 grader eller under fem minusgrader. Oavsett värme eller kyla är det förbjudet att förvara sitt djur i bilen längre än tre timmar.
Varje år rapporteras det i diverse medier om hur förbipasserande slagit in bilrutor för att rädda hundar som riskerat att dö av värmeslag. Veterinärer får ofta ta emot hundar som fått värmeslag då de lämnats kvar i bilen av sina ägare.
Riksförbundet M Sverige har följande rekommendationer om man ser en hund i en stillastående bil i värmen:
- Står bilen utanför ett varuhus/butik eller liknande, ta registreringsnumret och be personal ropa ut i högtalare och söka ägare.
- Kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter: Skicka sms med registreringsnummer till nummer 72503. En kort stund därefter får du ett svars-sms med information om fordonet samt ägarens namn. Tjänsten är avgiftsbelagd och kostar 3 kronor per skickat sms (teleoperatörens avgifter tillkommer).
Om man i nödfall behöver krossa rutan för att rädda hunden rekommenderar polisen att man har ett vittne.
Skulle bilfärden bära utomlands säger Peter Rånge, handläggare på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet, att det är viktigt att man läser på om vilka regler som gäller för de länder man tänker åka in i.
– Annars kan man bli stoppad och i värsta fall avvisad. Man får ju då titta på införselkraven. Om man åker till EU-land som har samma krav som Sverige kan man åka in och ut på det. Men om man bilar till till exempel Turkiet har de helt andra krav. Där ställer de krav på rabiesvaccination, att man ska ha testat rabies och sedan väntat tre månader innan man reser in med djuret, säger han.
Utöver detta listar Jordbruksverket också att hundar ska rastas och erbjudas vatten minst var sjätte timme under en transport. Det finns så kallade ”non-spill”-skålar som är speciellt framtagna för att hindra att vattnet stänker över under bilfärden.
Det är också förbjudet att binda hundar vid ett stillastående fordon såvida det inte finns en speciell uppbindningsanordning installerad på fordonet. Då ska denna anordning vara utformad så att fordonet inte kan lämna platsen innan anordningen först avlägsnats. Även här sker det olyckor varje år när ägare kört iväg med bilen och glömt bort att hunden fortfarande är bunden till den.
Man ska i regel också vara försiktig med att ta med dräktiga eller sjuka hundar i bilen. Om det är två veckor eller mindre kvar till den beräknade förlossningen får ägaren inte transportera sin hund längre än fem mil. Är hunden sjuk är det enbart tillåtet att ta med djuret till veterinärbesök.
Om man skulle misstänka att någon annans djur missköts eller far illa kan man göra en anmälan till länsstyrelsen. Dessa anmälningar kan göras anonymt. Det går också bra att anmäla misstänkt misskötsel till polisen.