Det finns en större oro just nu i bilbranschen än på mycket länge.
Det konstaterar Motorbranschens Riksförbund, MRF.
– De enda som hittills verkar agera som tidigare är företagsköparna, säger Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på MRF.
Nog är det få som har missat att bilbranschen har ställts inför ett antal utmaningar på senare tid.
Det har varit problem för biltillverkare att leverera i den takt de önskar eftersom underleverantörer inte får fram material i tid. På andra sidan av spektrumet är kunder oroliga över sina ekonomier med allt högre drivmedel- och energipriser. Sedan har vi en ökad ränta och inflation som inte gör saken bättre.
Större framtidstro hos företag
MRF konstaterar att bilbranschen nu präglas av en oro som är större än på mycket länge.
“Leveranserna av nya bilar sker i stort sett efter vad tillverkarna lyckas producera och leverera, där många gånger beslutet för köpet togs innan höstens allt mörkare ekonomiska utblick”, skriver de i ett pressmeddelande där bilhandelsansvarige Klaus Silfvenius konstaterar att företagsköpare hittills verkar vara de enda som agerar som man gjort tidigare.
– Det beror på att svenskt näringsliv fortsätter att gå bra och att inköpen av tjänstebilar i många fall är kopplat till anställningen. Att företagen i Sverige har en större framtidstro än vad vi som privatpersoner känner just nu visar även försäljningen av lätta lastbilar. För lätta lastbilar växer marknaden med hela 40% säger han.
Färre begagnade köp
Som Bytbil har rapporterat om tidigare ökade antalet registrerade bilar under november jämfört med samma månad förra året, med en ny rekordnotering för elbilar på 43 procent.
– Men efter regeringens snabba regeländring av klimatbonusen och de stigande elpriserna kommer vi antagligen se en något minskad försäljning av elbilar under en kortare period. Dock lär det vara en mindre hack i kurvan, elbilen kommer att dominera marknaden i framtiden, säger Klaus Silfvenius
Även på begagnatmarknaden fortsätter trenden med färre försäljningar. Enligt MRF har 525 301 bilar bytt ägare under 2022, vilket är omkring 19 procent färre än under fjolåret.