Daimler anklagas för dieselfusk

Kväveoxidutsläppen ska vara högre än officiella siffror

En tysk miljöorganisation anklagar Daimler för att ha använt otillåtna enheter för att sänka utsläppen i dieselmotorer.

I september stämde den tyska ideella organisationen Deutsche Umweltshilfe (DUH) både BMW och Daimler eftersom de anses förvärra klimatförändringarna och för att den förstnämnda biltillverkaren säger nej till att sluta sälja fossildrivna bilar tills 2030.

Nu har DUH anklagat Daimler för att ha fuskat med dieselmotorer. Organisationen menar att de har hittat åtta fuskenheter i den sexcylindriga motorn som bland annat satt i tidigare generationens E-klass, GLC, GL och G-klass. Alla nämnda modeller ska klara av Euro-6-utsläppsreglerna.

Enligt DUH ska utsläppen av kväveoxider under vissa förhållanden legat över 500 procent jämfört med under de officiella testerna.

Organisationen kräver nu att den tyska regeringen återkallar alla dieselbilar som är utrustade med ”fuskenheten” för att reparera de drabbade fordonen.

– Manipulationen av avgasreningen utförs inte för att det är nödvändigt av fysiska skäl eller för att skydda motorn. Anledningen är lika enkel som cynisk. Det handlar om att maximera vinster på bekostnad av miljön och hälsan för stadsbornas hälsa, sade Jürgen Resch, chef för DUH i ett pressmeddelande.

Mercedes har tillbakavisat alla anklagelser och menar att alla motorer klara av lagkraven.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com