Containerfyndet för 100 dollar - början till Cybertruck

Så har Tesla influerats av ett hus i Uppsala, Volvo och Aston Martin

Ett containerfynd av en James Bond-bil för 100 dollar – så börjar den otroliga historien om designen av Tesla Cybertruck.
Men även Aston Martin, Volvo 740 och ett hus i Uppsala sägs ha inspirerat Tesla till den slående designen.
– Det var fantastiskt att som litet barn se James Bond köra sin Lotus Esprit under vattnet, säger Elon Musk.

Platsen är New York och året är 1989. Ett par från Long Island ropar in en övergiven transportcontainer för 100 dollar. Varken köparna eller säljarna har en aning om vad containern som ingen vill ha innehåller.

När de öppnar den hittar de en konstig sportbil under en massa gamla filtar. Bilen visar sig vara en av åtta Lotus Esprit-bilar som användes i James Bond-filmen ”Älskade Spion” från 1977. Ni vet, Lotusen som kan förvandlas till ubåt och köra under vattnet.

Många år senare köper Tesla-chefen Elon Musk bilen på en auktion för en miljon dollar.
– De hade först ingen aning om vad det var för bil och hur värdefull den var, säger Doug Redenius från Ian Fleming Foundation till NBC.

Bilen hade buckligt tak och en del andra skador och mannen i paret som ägde bilen hade själva tänkt fixa till bilen. Men när de lastade den på en truck och körde i väg den blev de stoppade av trafikanter som fick dem att förstå att det var en James Bond-bil. Därefter hyrde de filmen ”Älskade Spion” och förstod att deras containerfynd var värdefullt.

Bilen renoverades och 2013 lämnades den in till Sotheby’s för att säljas på auktion. Bilen ropades hem av en hemlig köpare för 997 000 dollar, över tio miljoner kronor med dagens valutakurs. Senare avslöjades det att köparen var Elon Musk – som hade växt upp med filmen hemma i Sydafrika.

– Det var fantastiskt att som litet barn i Sydafrika se James Bond i Älskade Spion köra sin Lotus Esprit ut från piren, trycka på en knapp och förvandla den till en ubåt. Jag blev lite besviken när den faktiskt inte kunde förvandlas. Jag ska uppgradera den med en Tesla eldrivlina och försöka förvandla den på riktigt, berättade Musk för Jalopnik 2013.

Faktum är att Lotusen är mer ubåt än bil, på 70-talet byggdes den om för fyra miljoner kronor för att kunna köras under vattnet, och kallades för Wet Ellie. Och propellrarna drivs faktiskt med elmotorer.

Vad ingen utanför Teslas innersta krets anar är att Elon Musk drömmer om att skapa en verklig variant av Bond-bilen och lansera den på marknaden. Sex år senare avtäcker han Cybertruck och berättar att han hämtat inspiration från filmbilen.

Elon Musk har naturligtvis inte själv hållit i det slutgiltiga ritstiftet, även om han pekat ut riktning. Bakom verket står Teslas designchef Franz von Holzhausen, mannen som krossade två rutor på presentationen.

Cybertruck anses av designexperter vara hans stora genombrott som designer efter de aningen utslätade Model 3 och Model Y-bilarna.
– Ingen förväntar sig Cybertruck, skrev Musk på Twitter.

Men uppenbart är att inte bara Lotus Esprit och James Bonds ubåt har tjänat som inspiration till Cybertruck. Designföretaget Italdesign med Giorgetto Giugiaro hintar i sociala medier om att de ligger bakom inte bara Lotus Esprit utan även DeLorean som med sin rostfria kaross tjänat som inspiration.

Andra kantiga bilar som på olika ställen på nätet pekas ut som förlagor är Aston Martin Lagonda och Aston Martin Bulldog. Lagonda var en lång och kantig limousin som var långt före sin tid när den presenterades 1976. Bilen är både låg och bred och ritades av William Towns. Samme man ligger bakom även Aston Martin Bulldog. Konceptbilen från 1980 är mycket lik Tesla Cybertruck – förutom att det är en låg tvådörrars sportbil i stället för en högbyggd pickup.

Även influenser av Lamborghini Countach tycker vi oss kunna ana i Cybertrucken. Bilen ritades redan i början av 1970-talet av mästaren Marcello Gandini.

Vissa designexperter har sagt att Cybertruck är ett uttryck för den arkitektoniska inriktningen nybrutalism. Uttrycket myntades av den svenska arkitekten Hans Asplund som ett omdöme om Villa Göth från 1950 i Uppsala. Även Arkitekturhögskolans byggnad på Östermalm i Stockholm sägs vara en representant för stilen.

”En bil som ett barn kan rita”, ”Gjord av Elon, 4 år”. Liknande omdömen som Cybertruck har fått har drabbat även en svensk bil. När Volvo 760 presenterades 1982 fick Jan Wilsgaards design skarp kritik för sina mycket kantiga former.  Bilen blev dock en succé och räddade Volvo och 37 år senare känns den mer modern än många andra bilar från samma tid.

Bara tiden kan utvisa vad som händer med Tesla Cybertruck om 37 år – men den rostfria karossen lär i alla fall bestå…

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com