”Det känns underligt”.
Så beskrev biljournalisten Christer Glenning upplevelsen med att köra en elhybrid 1991.
På en helsida i Aftonbladet beskrev han General Motors spännande projekt med att ta fram den nya tekniken.
Men i sin krönika var han lite skeptisk till batterierna.
Christer Glenning var den stora biljournalisten i Sverige under tre decennier. Han blev en folkkär programledare i Trafikmagasinet på Svt och en flitig krönikör på Aftonbladet.
Genom åren testade han hundratals och åter hundratals bilar.
När han fick testa General Motors hybridbil för 28 år sen skrev han ingående om tekniken och upplevelsen – för en publik som på den tiden – knappt hade hört talas om bilar som kunde gå på elmotorer.
Så här skrev Glenning om sin åktur:
”Det känns lite underligt att åka i GM:s hybridbil. Bilen startar ljudlöst, genom att man slår på huvudkontakten, och sen är det bara att trycka på gaspedalen. Bilen accelererar nära nog också ljudlöst iväg. Det enda som hörs är ett svagt surrande, samt väg- och vindljud.
Bilen är så tyst att det faktiskt är ett problem, inte minst för andra trafikanter, särskilt då cyklister och gående som inte uppfattar bilen förrän den är alldeles inpå dem.
Det känns också lite konstigt att helt plötsligt när man susar fram helt ljudlöst, uppleva att förbränningsmotorn går igång automatiskt och håller ett konstant varvtal som inte alls har med bilens hastighet att göra ”
General Motors berättade att bilen skulle börja masstillverkas fem år senare, och idag vet vi ju att de planerna var för optimistiska.
Och Christer Glenning var också en aning skeptisk i sin krönika.
Här ser ni den i sin helhet:
Elbilen är det mest perfekta fordon som uppfunnits.
Den är tyst, den är ren, den har en enkel teknik, den är billig, den har en lång livslängd plus att den är enkel att köra.
Kan det bli så mycket bättre?
Nej knappast, det är bara ett litet fel.
Hur ska man få den att fungera lika perfekt som dagens bilar med förbränningsmotorer?
Det är nämligen så att dagens elbilar, liksom även gårdagens, inte är bättre än de batterier som finns med. Och det är alltid batterierna som begränsar elbilens användningsområden.
Så har det alltid varit.
Med dagens batteriteknik kan man inte få med sig tillräckligt många batterier för att elbilen ska ha en kraftresurs som kan jämföras med vad en bensin- eller dieseldriven bil kan prestera. Elbilen skulle då bli alldeles för tung och inte kunna köras av det skälet. På elbilarna får man därför göra en kompromiss, ta med så många batterier att strömkapaciteten räcker för en hygglig körsträcka, utan att bilen blir för tung.
Inte förrän vi får en annan typ av batterier som till en lägre vikt än dagens kan lagra effekt som är mångdubbelt högre än vad dagens batterier kan åstadkomma, kan elbilen bli ett alternativ till bilen med förbränningsmotor.
Men det finns förstås andra vägar för elbilen, hybridtekniken. Och den är intressant.
Men vi blir förstås inte av med förbränningsmotorn. Precis som det gamla ordspråket, hur man än vänder sig har man rumpan bak.
Om det inte kommer nya batterier förstås.
/ Christer Glenning, 21 september 1991 i Aftonbladet.
Fotnot: Christer Glenning avled efter en hjärtinfarkt 1998. Han blev bara 59 år gammal.