Bytbil provkör Årets bil i Europa – Kia EV6

Hur är den att ha i vardagen?

Kia EV6 utsågs nyligen till Årets bil i Europa, och är en av de mest sökta personbilarna på Bytbil. Men hur är den att köra och hur fungerar den i vardagen?

Bytbil har nyligen fått provköra den elektriska crossover-suven Kia EV6. Modellen lanserades våren 2021 och gjorde sin entré på den svenska marknaden samma höst. Sedan dess har den blivit en omtyckt modell från den sydkoreanska biltillverkaren. Modellen delar plattform, E-GMP, med Hyundai Ioniq 5. Den har även vunnit utmärkelsen Årets bil i Europa 2022.

Exemplaret vi kör är den fyrhjulsdrivna versionen och har utrustningsnivån GT Line. Det ska inte förväxlas med modellversionen EV6 GT, som är prestandaversionen av modellen.

I och med att Kia EV6 lanserades, sjösatte tillverkaren ett nytt designspråk. Man ska ha hämtat inspiration från naturen och från mänskligheten. Designen ska framkalla positiva krafter och naturlig energi, i kombination med skarpa stilistiska element och eleganta former. EV6 är nästan fem meter lång, 4,7 meter. Den ger avtryck när man står bredvid och inger även respekt genom sin storlek och stilrena design.

Kia Ev6 har en rymlig kupé. Foto: Kia

När man öppnar dörren åker förarsätet bakåt och välkomnar in en i kupén. Den känns rymlig och inbjudande. Hållbarhet har funnits i fokus vid utvecklingen av bilen. Exempelvis är sätena tillverkade av återvunnen plast, vilket motsvarar 111 pet-flaskor. När man sätter sig i förarsätet, åker den i stället framåt, så att man är i körposition, vilken man kan programmera in beroende på förare. Det finns sätesvärme, och ventilering, vilket uppskattas under varma dagar. Är man dessutom trött, går det att fälla ned sätena i nästan horisontellt läge när bilen står stilla, utifall man behöver ta en tupplur.

Två panoramaskärmar på 12,3 tum

Ett praktiskt hjälpmedel att man får hjälp med döda vinkeln när man ska svänga. Foto: Anders Nilsson

Utrymmet där handbroms och växelspak vanligtvis finns, finns en konsol med två dryckeshållare, reglage för drivningen (har man kört Kia tidigare känner man igen ”pucken”), den elektroniska handbromsen och även en avsedd plats där man kan ladda sin mobiltelefon trådlöst, så att den finns lättåtkomligt, smart. Under konsolen finns ytterligare ett litet utrymme, där man exempelvis får plats med en handväska om man så vill. Utrymmet till trots, och beroende på hur lång man är, är det svårt att hitta en körställning där man inte slår i huvudet i taket. Det är problem för någon som vill sitta högt upp. Det ska tilläggas att den versionen som provkördes har takfönster, och därmed blir takhöjden ett par centimeter lägre.

I interiören finns även två panoramaskärmar på 12,3 tum. Den första är ett instrumentkluster där all möjlig information finns för att föraren ska hållas uppdaterad om hur mycket batteri bilen har kvar (inklusive kraftuttag och bromsregenerering), den virtuella co-piloten, men även exempelvis information om färden. De olika menyerna kan föraren enkelt ändra på genom ett antal knappar på multifunktionsratten. Det finns även en head-up-display med augment reality. När man har aktiverat blinkers när man svänger, syns döda-vinkeln i instrumentklusters-skärmen.

Under motorhuven finns en liten frunk på 20 liter där man exempelvis kan lägga laddsladdarna. Foto: Anders Nilsson

Under motorhuven finns en ”frunk” på 20 liter, där man exempelvis kan lägga laddsladdarna. Bagageutrymmet med GT Line är på 480 liter, vilket är tio mindre än EV6 och EV6 plus. Fälls baksätena ned, ökar utrymmet till 1 290 liter. Ombord finns också en Veichle to Load funktion som fungera som en mobil powerbank och kan driva andra elektriska apparater.

Jag trycker på startknappen, lägger i körläge D, och kör i väg. Som det ska vara finns inget motorljud, bara ett tyst futuristiskt elektriskt ljud som hörs. En sak som snabbt noteras, är om det är soligt ute och du har motljus, reflekteras mycket av den övre delen av instrumentbrädan i rutan, vilket är både irriterande och distraherande eftersom du inte riktigt ser ut från bilen. När man kör i stadstrafik finns ett buller från däcken, även om det inte är störande. Något som Kia har gjort bra, är att bullernivån inte ökar beroende på hastigheten. Det är konstant, oavsett om man kör 50 km/h, eller 120 km/h.

Sväljer ojämnheter utan problem

Färden fortsätter på en ganska ojämn gata. Här visar EV6 från sin bästa sida. Vägen är full med potthål. Men tack vare den fina hjulupphängen och dämpningen på bilen, känns det knappt som att det finns några fördjupningar i vägen. Generellt är åkkomforten imponerande. Den går mjukt oavsett underlag, mycket tack var den långa hjulbasen. Kameraavläsningen och skyltigenkänningen fungerar generellt bra, men vid ett par tillfällen missar den några hastighetsskyltar, hm.

Ingen bakrutetorkare. Inte bra. Foto: Anders Nilsson

Upp på landsvägen och i högre hastigheter. Elbilen är utrustad med tre olika nivåer av bromsregenerering som aktiveras så fort man släpper på gasen. Nivån kan justeras med två paddlar som finns bakom ratten. Sedan går det även att aktivera den så kallade i-pedal. Det innebär att man kan gasa och bromsa med en enda pedal. Då kan man optimera hur mycket energi som regenereras till bilen. Mest praktiskt är funktionen dock i stadstrafiken.

Ut på motorvägen, och där kommer de två elmotorerna och de 325 hästkrafterna till sin rätta. 0–100 km/h klaras av på 5,2 sekunder, men det massiva vridmomentet gör att man enkelt kommer upp i fart. Även på landsvägen är känslan densamma. Vill man dra släp ska det inte vara några problem. Oavsett version, klarar Kia EV6 av att dra 1 600 kilo.

I vissa situationer känns bilen klumpig på grund av sin längd. Att bilen är nästan 4,7 meter märks exempelvis när man är i trånga utrymmen, såsom garage. Tack vare de välutvecklade förarassistans-systemen går det trots allt att parkera i garage med många stolpar. Den har även en funktion så att den klarar av att parkera helt själv. Man kan välja att antingen sitta kvar i bilen under tiden, eller så parkera fordonet via kommandon från bilnyckeln.

Highway Driving Assist 2 fungerar riktigt bra

En funktion som fungerar riktigt bra, är Highway Driving Assist 2. Den möjliggör att bilen kör själv, håller avstånd till fordonet framför, samtidigt som den håller bilen centrerad i filen. Den klarar även av körfältsbyten. Finns det en annan bil i körfältet bredvid, vägrar den utföra ordern. Dock måste man hålla händerna på ratten (man får en ordentlig tillsägelse av bilen om man släpper den), och föraren måste även vara beredd att ta över körningen.

Undertecknad har provkört Kia EV6. Foto: Anders Nilsson

Kia EV6 GT Line har en räckvidd på upp till 50,6 mil. Med snabbladdning, DC och max 239 kW, går det att ladda från 10 till 80 procent på 18 minuter. På 4,5 minuter kan man ladda ytterligare 10 mil. Med 3-fas 10,5 kW tar det sju timmar, 20 minuter att ladda batteriet.

Kia EV6 kostar från 639 900 kronor med bakhjulsdrift, eller 674 900 med fyrhjulsdrift. vill man i stället ha pluspaket ökar priset till 669 800, respektive 704 800 kronor. Vill man ha GT Line-paketet kostar det motsvarande 709 700, respektive 744 700 kronor. Om man vill privatleasa kostar det från 6 850 kronor/mån för den bakhjulsdrivna, medan fyrhjulsdriften kostar från 7 350 kronor/mån.

Sammanfattningsvis kan man säga att Kia EV6 är en fantastisk bil att köra och åka med, men längden och formen på bilen, kan man fråga sig hur praktiskt den är. Allt beror på vem som köper den och livssituationen för denne.

Kia EV kostar från Kia EV6 är från 569 900 kronor. Foto: Anders Nilsson

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com