Bosch ska rädda dieselbilen

Ny teknik minskar farliga utsläpp.

Kan dieselmotorn gå en ny vår till mötes? Det tror i alla fall tyska Bosch, som säger sig ha kommit över dieselmotorns akilleshäl.

Stackars dieselmotorn. För bara några år sedan var den hyllad för sin höga verkningsgrad och fick subventioner för sina låga koldioxidutsläpp. Men i september 2015 brakade dieselskandalen loss och det avslöjades att stora tillverkare med Volkswagen i spetsen hade fuskat sig genom myndigheternas certifieringstester.

Bilarna visade sig släppa ut alldeles för stora mängder av kväveoxider, en restprodukt som uppstår på grund av syreöverskott vid förbränningen och som är giftig och irriterar luftvägar och slemhinnor. Kväveoxider bryts också ner till marknära ozon, som är giftigt och irriterar luftvägar och slemhinnor. Just det, kväveoxider är inte särskilt bra för oss.


Läs mer: Så väljer du miljöbil


Och i skandalens kulisser stod bilindustrins allra största underleverantör, tyska Bosch, vars produkter för motorstyrning hade en finess som biltillverkarna utnyttjade. De var nämligen redan från början förberedda för att ha två olika programvaror samtidigt, en som användes under tester och en annan som tog vid ute i verkligheten. Det fick Bosch betala böter för, 327,5 miljoner dollar närmare bestämt, trots att man hävdade sig vara oskyldiga.

Så nyheten om att dieselmotorn ska räddas av just Bosch kan tyckas förvånande, men det är i alla fall vad de säger. De har nämligen utvecklat en ny teknik för avgasrening som ska minska utsläppen av kväveoxider med 90 procent.

Robert Bosch GmbH

I den blå lådan finns mätutrustning.

Med den nya reningstekniken skulle det enligt Bosch vara möjligt att nå ner till utsläppsnivåer om 13 mg per kilometer, långt mindre än dagens gräns på 168 mg/km och 2020 års gräns på 120 mg/km.

Exakt hur tekniken fungerar vill Bosch inte avslöja, men det handlar om en kombination av bränsleinsprutning, kontroll av lufttillförsel och temperaturreglering. Tekniken ska vara möjlig att införa på befintlig motorteknik och ska inte heller påverka bränsleförbrukningen nämnvärt.

Därmed skulle den utskällda dieselmotorn kanske bli ett gångbart alternativ till elmotorn igen, särskilt som elbilars batteriteknik dras med sin egen miljöproblematik. Kombinera med ett förnybart bränsle som HVO, så finns föga argument mot dieselmotorns existens längre.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com