”Blir Turbo-effekt på bonus-malus”

Experten varnar: Chockhöjd skatt för den som ska byta tjänstebil

En vanlig tjänstebil blir rejält mycket dyrare efter nyårsafton.
Skattechocken gör att fler kommer vilja ha laddhybrider nästa år – men risken för bilbrist är stor.
– Bilförsäljningen riskerar att gå ner 20 procent, många skjuter på inköpet om det inte finns laddhybrider att tillgå, säger Ronny Svensson, expert på tjänstebilsföretaget Ynnor.

När de nya WLTP-normerna införs vid nyår så höjs bilskatterna på nya bilar med 30-50 procent. Många vanliga modeller kan få en skattehöjning på 3000-6000 kr. För tjänstebilar är effekten ännu större. Dels så måste företaget som leasar bilen betala den kraftigt höjda skatten, dels så läggs det ovanpå förmånsvärdet för den som kör bilen. De får i många fall kraftigt höjt förmånsvärde och skatt. Dessutom blir de sociala avgifterna högre för företaget som innehar bilen. För den som har en snart tre år gammal tjänstebil som det är dags att byta kan förmånsvärdet i vissa fall öka med 2500 kr, något som betyder långt över 1000 kr i högre skatt varje månad.

– Det blir en turboeffekt på bonus-malus på grund av att CO2-värdena stiger med WLTP. Många är tagna på sängen av detta. Journalistkåren har inte gjort sitt arbete och inte berättat vad som ska hända. Egentligen var det klart sedan länge med en WLTP-justering, men lobbyisterna har trott att de skulle kunna ändra det och alla har trott att inget skulle hända, säger Ronny Svensson.

Men det finns två enkla lösningar för att slippa de chockhöjda skatterna och förmånsvärdena. De stavas laddhybrid och elbil. De klassas som bonusbilar och du får bidrag i stället för att betala straffskatt. Dessutom har de nedsättning av förmånsvärdena genom att klassas som miljöbilar av Skatteverket. Det kan innebära 1000-2000 kr mindre i skatt varje månad för den som kör bilen, jämfört med en fossil bil. Problemet är att det just nu är brist på laddhybrider just nu och att elbilarna än så länge är väldigt dyra i inköp om du inte vill köra en småbil.

– Förarna kommer inte att välja bil som tidigare. Laddhybriderna kommer att dominera stort. Men just nu är det stor brist på laddhybrider och långa väntetider, de bilarna kommer inte att räcka till alla. Då låter många bli att byta bil i stället. Det kan bli en nedgång i bilförsäljningen på 20 procent nästa år, i värsta fall 30 procent.

För bilbranschen kan omställningen till de nya skattereglerna bli tuff. 64 procent av nybilsförsäljningen under 2019 har skett till företag som i de flesta fall har de som förmånsbilar.
– Det kan bli ett tufft år för många bilhandlare, särskilt om de inte får fram laddhybrider i tillräckligt antal.

Elbilen har inte riktigt slagit igenom brett som tjänstebil ännu. Elbilar som fungerar som familjebilar är fortfarande relativt dyra i inköp, även om de totala ägarkostnaderna blir mycket lägre än för en fossilbil för samma belopp. Under 2019 är Tesla Model 3 den elbil som sålt bäst till företag med drygt 2000 sålda förmånsbilar.
– Det är på väg att hända mycket nu, men elbilar är inte ett huvudalternativ för de flesta ännu, säger Ronny Svensson.

BytBil har tidigare berättat att du kan få vänta 10 månader på att få en Volvo-laddhybrid levererad. Volvo hoppas nu kapa leveranstiden genom att batterileveranserna ska vara lösta. Volkswagen Passat GTE är just nu den mest sålda laddhybriden i Sverige. Beställer du den i dag kan du enligt Volkswagen-handlare få leverans i mars-april.

– Vi väntar oss kortare leveranstider för laddhybrider framöver, då vi ökar produktionen inom kort. Nuvarande leveranstider beror främst på hög efterfrågan från våra kunder och ett generellt högt tryck på batterileverantörer, säger Katarina Adamson, presstalesperson hos Volvo.

De 10 mest sålda förmånsbilarna i Sverige 2019
1. VOLVO S/V60
2. VOLVO S/V90N
3. VW GOLF
4. VOLVO XC60
5. VW PASSAT
6. VW TIGUAN
7. BMW 5-SERIE
8. MERCEDES E-KLASS
9. MITSUBISHI OUTLANDER
10. SKODA OCTAVIA

Källa: Bil Sweden

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com