Bilarna som får skattehöjning på över 500% på 1,5 år

Stark kritik mot nya höjningen: ”Ett hastverk”

Den nya chockhöjningen innebär att bilskatten har ökat med över 500 procent på 1,5 år på många vanliga modeller. Värst drabbas de som planerar att köpa en större familjebil eller suv som inte är en laddhybrid.
– Olyckligt att man inför det så snabbt, ett hastverk”, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman till DI.

Läs mer: Miljöpartiet: Detta är inte mer än rätt

Att bilskatten höjs kraftigt igen, 1,5 år efter den senaste stora höjningen väcker känslor inom bilbranschen. Branschorganisationen Bil Sweden har lobbat för att regeringen ska skjuta upp höjningen på samma sätt som till exempel gjorts i Danmark.

Men synpunkterna till regeringen var i stort sett förgäves, i går kom beskedet att den lättnad som kommer att ges är att stora laddhybridbilar, till exempel Volvo XC90 T8 Twin Engine, behåller sin status som bonusbil i skattesystemet bonus-malus. Något Volvo förstås är glada över, men andra i branschen är tveksamma till.

– Volvo Cars välkomnar det besked som Centern kom med idag kring att de modeller som är berättigade till bonus idag kommer att vara så även efter årsskiftet. Det är en viktig signal från staten att laddhybrider fortsatt ska vara berättigade till klimatbonus. Övriga delar av hur Bonus Malus kommer att fungera i och med att skatten ska baseras på mätvärden enligt körcykeln WLTP har inte offentliggjorts ännu, och vi avvaktar med att kommentera detta tills justeringarna är presenterade i sin helhet, säger Volvos presschef Annika Bjerstaf.

För bilar som inte är laddhybrider eller elbilar höjs skatten rejält. En vanlig Volvo V90 T5 får skatten höjd till över 10 000 kr per år, liksom storsäljande suven XC60. På 1,5 år har därmed fordonsskatten på många av Volvos bästsäljande modeller höjts med över 500 procent, då bilarna i exemplet så sent som i juni förra året kostade cirka 1700 kr om året i skatt. Men det finns värre exempel, en BMW 530i har fått skatten höjd med över 1000 procent.

Läs mer: Miljöpartiet: Detta är inte mer än rätt

Den som har behov av en stor suv med dieselmotor ligger risigt till framöver, årsskatten de första tre åren blir cirka 20 000 kr för vissa modeller av Range Rover och Mercedes. Det motsvarar cirka 55 kronor om dagen i skatt på bilen.

Volkswagen är den tillverkare som säljer flest bilar till privatpersoner i Sverige. Även deras modeller drabbas hårt av skattehöjningen. En vanlig Volkswagen Golf kostar nu över 5000 kr i årsskatt om den drivs av diesel. Populära suv:en Tiguan hamnar över 10 000 kr i årsskatt de första tre åren för flera modellvarianter.

– Höjningen kan göra att många skjuter på sitt bilbyte, särskilt hantverkare som kör lätta lastbilar som ökar mycket. Vi tycker att det sänder ut fel signaler och är onödigt miljömässigt att höja gränsen för klimatbonus, i stället borde man ha höjt bonusen för renodlade elbilar och underlättat för de som vill privatleasa en laddhybrid, säger Marcus Thomasfolk, informationschef hos Volkswagen.

I dag klockan 10.30 har klimatminister Isabella Lövin presskonferens där hon mer i detalj går igenom överenskommelsen med fordonsskatten och andra klimatsatsningar i höstbudgeten.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com