Austin Mini återuppstår

Och det har ingenting med BMW att göra.

Tycker du att Mini blivit för maxad? Då har en brittisk biltillverkare en lösning åt dig. Möt Mini Remastered.

Sir Alexander Arnold Constantine Issigonis, mest känd som Alec, lär ha krafsat ner idén till den ursprungliga Austin Mini på en servett. Hans idé var att packa in så mycket bil som möjligt på så lite yta som möjligt.

Bara han själv kunde läsa kråkfötterna.

På sensommaren 1959 hade servetten omsatts i plåt och Morris Mini-Minor, som den allra första varianten hette, skulle komma att bilda skola för hur en småbil skulle vara funtad: Hjulen i hörnen, tvärställd motor och en låda att sitta i. Gummifjädringen fick dock få efterföljare.

I över fyrtio år skulle fabriken i Longbridge spotta ur sig Minivarianter i olika stilar och smaker, innan BMW, som svalt Mini ihop med Rover några år tidigare, lät bilan falla i oktober 2000.

Sedan kom BMW med sin egen tolkning av Minilinjerna och i dag är Mini inte så särskilt mini överhuvudtaget. Men det finns hopp för dem som tycker att den halvtyska tolkningen vuxit sig fet och det kommer från oväntat håll.

BMW Group

Den är inte fet, den har kraftig benstomme.

David Brown Automotive brukar till vardags snickra ihop klassiska Aston Martin-karosser på Jaguar XK-bas, ganska stora och tämligen obilliga coupéer som handbyggs hos företaget i Coventry.

Men nu gör de en inbrytning i den andra änden av den automobilistiska skalan med Mini Remastered. Strikt sett är det inte fråga om nytillverkning, utan renovering av befintliga gamla bilar.

Fast David Brown går inte särskilt varsamt fram och allt från karosspaneler till inredning är nytillverkat – egentligen är det bara bitar av stommen, drivlinan och chassinumren som bibehålls, och inte utan en fullständig uppdatering till absolut nyskick.

Karosspanelerna är nytillverkade, liksom den nydesignade inredningen i retrostil. Gummifjädringen har fått stryka på foten till förmån för modernare grejer och komforten ska få hjälp av ny ljudisolering.

Även elektroniken har uppdaterats, med moderniteter som centrallås, startknapp och mobilintegration. Trottoarflanörer tar den nya bilen på aluminiumgrillen, strålkastarna och de lite udda baklyktorna.

De första bilarna ska levereras till suktande kunder under nästa år och prislistan lär starta på 50.000 brittiska pund. Dyrt? Fortfarande långt billigare än, säg, en Singer-Porsche. Skynda fynda, för serien är begränsad till hundra bilar.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com