Audi TT får ansiktslyftning

Stramare drag både för Roadster och Coupé

Tredje generationen av Audis lilla sportbil får en uppdatering både utanpå och innanför skalet. En kul 20-åring som dock fick en skakig start.

Redan som konceptbil gjorde Audi TT så stor succé att det så småningom ledde till serietillverkning. Arbetet hade börjat redan 1994 vid designcentret i Simi Valley, Kalifornien. Första utkastet gjorde Freeman Thomas och inredningen ritades av Romulus Rost. Chef för designavdelningen var Peter Schreyer, som senare gjorde succé hos Kia och blev chef för både Kias och Hyundais design.

Konceptet visades på IAA i Frankfurt 1995 och en roadsterversion visades samma år på Tokyo Motor Show. Medieutfallet och publikreaktionerna var så positiva att Audi beslutade om serietillverkning.

Audi

Tvålform? Audi TT Coupé konceptbil 1995.

Namnet TT härleder Audi i sin historik till NSU och deltagandet vid motorcykelracet Tourist Trophy på Isle of Man.

Designen var iögonfallande med runda, hala linjer och det drogs paralleller till 30-talets Auto Union ”silverpilar”. Flera designpris utdelades till bilen.

Audi

Auto Union Type C. Halare än TT?

Hösten 1998 kom TT som Coupé (egentligen en combicoupé), baserad på Golf IV plattform. Karossen var 2+2, eller ”two-plus who” som britterna maliciöst brukar säga. Ett år senare kom den öppna tvåsitsiga roadstern.

Motorerna rangerade sig från en 1,8-liter turbomotor på 180 eller 224 hästkrafter. Senare kom motorer med mera krut i. Till och med en 3,2-liters V6 på 250 hk även dieselmotorer. Givetvis fanns det versioner med Quattro fyrhjulsdrift. Fattas bara annat.

Efter en tid hände ett flertal olyckor med den nya Audi TT. Det visade sig att bilen tappade greppet bak i högfartskurvor och vid gasuppsläpp och eller snabba kursändringar. Bilen blev plötsligt överstyrd, snodde runt och olyckorna var faktum – flera med dödlig utgång.

Rallyvärldsmästaren Walter Röhrl hade tidigt fått testköra TT och kommenterade detta senare i en intervju med Norddeutsche Rundfunk (NDR). ”Jag körde en runda, kom tillbaka och sa, Inte illa, men alldeles för farlig för vanligt folk. Om någon sådan kör 200 och släpper gasen åker han baklänges. Och det klarar bara en enda i världen och han heter Röhrl.”

Audi återkallade dock bilarna och modifierade chassi samt monterade en spoiler på den (alltför) rundade bakdelen. ESP eftermonterades också mot avgift. Efter åtgärderna har inte Audi TT varit mera olycksdrabbad än vad som är normalt.

TT har även förekommit i racingversioner och vann tyska standardvagnsmästerskapet 2002 med Laurent Aïello. Samma år vann vår egen Mattias Ekström sitt första DTM-race och kom trea i mästerskapet i en likadan ABT-Audi TT-R.

Audi

Mattias Ekström, snabb i Abt-Audi TT-R #5.

De runda linjerna har efterhand huggits bort för mera kantiga drag. Den Audi TT som nu får sin facelift är den tredje generationen och kom 2014. Fronten har ändrats och grillen är tredimensionell och får bilen att se bredare ut. Den är 4,19 meter lång och 2,51 meter mellan hjulaxlarna. Överhängen är korta. Tanklocket är inte dolt bakom någon lucka utan sitter direkt i karossidan à la racingmanér – sportigt värre.

Standardmässigt sitter det 17-tumshjul på bilen men så futtigt kan man ju inte utrusta en TT. Tänker antagligen Audi och erbjuder 18-, 19-, och 20-tummare som tillval. Tre nya kulörer har tillkommit. När det gäller Roadster kan man få tygsuffletten i grått eller svart. Den manövreras elektriskt och fälls upp eller ner på 10 sekunder.

Prestandan ska ha förbättrats men i vilken grad framgår inte. Dock att motoralternativen drivs med bensin. Någon diesel nämns ej. Alla nya motorer har fått partikelfilter. Växellådan är antingen 6-växlad och manuell eller sjustegad S-tronic dubbelkopplingslåda.

Audi TT i ny skrud kommer till Sverige mot slutet av året. Order kan läggas i slutet av september. Priset för Coupén börjar på 348 000 kronor. Roadstern lär bli dyrare.

Torbjörn Lundgren
Redaktör
TobbeTi@outlook.com