Med elmotorer i stället för stötdämpare ska Audi utvinna energi ur varje vägbula. Dessutom ger systemet möjlighet till exakt kontroll över fjädringsrörelserna.
Rotationsdämpning är ingenting nytt. På femtio- och sextiotalen var det en vanlig lösning för att dämpa fjädringsrörelser, innan teleskopstötdämparen etablerade sig som den dominerande tekniken. Till och med i Formel 1 har rotationsdämpare använts och satt på VM-vinnande Brawn så sent som 2009.
Inte heller är det någonting nytt med stötdämpare som genererar elektricitet. Kanadensiska Multimatic har använt regenerativ stötdämparteknik i eldrivna racerbilar.
Men Audi går längre. De ersätter hela hydrauliken i en stötdämpare med en elmotor och låter den påverkas av fjädringens rörelser genom en hävarm, precis som en gammal rotationsdämpare.
Den kanske mest uppenbara fördelen hos eROT-tekniken, som Audi valt att kalla den, är att elmotorn fungerar som en generator och ger ström åt bilens elsystem så fort fjädringen rör sig. Systemet jobbar med 48 volts spänning och laddar ett litium-jon-batteri som i sin tur är ihopkopplat genom en konverterare till bilens ordinarie 12-volts elsystem.
Men tekniken med elmotorer ger också möjlighet att råda över fjädringsrörelserna på ett kontrollerat sätt. Genom att låta elektroniken kontrollera motståndet i dämpningen går det att styra komfort och väguppträdande i realtid – mer så än i dagens konventionella adaptiva stötdämpningssystem. Eftersom fjädringen styrs av elmotorer går det i princip att göra fullt aktivt, precis som i numera förbjuden Formel 1-teknik.
Att rotationsdämparna tar lite plats och är lätta att förpacka i karossen gör det inte sämre. Därigenom sparas plats åt passagerare och bagage.
Ännu är eROT-fjädringen inte klar för produktion, men Audi säger att systemet med stor sannolikhet kommer att introduceras i framtida serietillverkning.
Foto: Audi AG
redaktoren@bytbil.com