När Audi lanserar sin senaste generation A6 har den också fått den senaste elektroniken. Styr den med din telefon.
Släktledet kan förstås spåras ända tillbaka till 1910, när August Horch grundade Audi Automobilwerke GmbH Zwickau efter att ha lämnat sitt förra företag, August Horch & Cie. Motorwagenwerke AG, bakom sig. Men det Audi som vi känner i dag har sitt ursprung i Volkswagens köp av resterna efter Auto Union 1964.
Den allra första generationen av Audi 100 som presenterades 1968 hade utvecklats i hemlighet, för Volkswagen såg främst köpet av Auto Union som ett sätt att utöka sin egen produktionskapacitet, genom övertagandet av fabriken i Ingolstadt. Men Audi 100 skulle bli en succé och en garant för märkets överlevnad.
De första åren rådde en bubblande experimentlusta. Först kom den femcylindriga motorn som gav Audi en egen karaktär, följd av fyrhjulsdrivna Audi Quattro som kom att revolutionera rallysporten. När den tredje generationen av Audi 100 gjorde entré 1982 var den ett tvärt brott mot rådande formgivningsideal. Den såg ut som en tvål.
På den följde förstås diverse turbomodeller och lyxlimpan Audi V8 som var tänkt att utmana det fetaste som BMW och Mercedes-Benz kunde uppbåda. När Audi 100 sedan bytte namn till Audi A6 i mitten av 1990-talet var varumärket etablerat som ett av tre tyska som kunde aspirera på den något flyktiga egenskapen att vara premium.
Men samtidigt försvann något av den där experimentlustan. Nu var modellfårorna plöjda och allt man gjorde var att så nya frön för varje generationsbyte. Visst har det tillkommit modellserier, framför allt i suvsegmentet, men revolutionernas tid var förbi och efter det kommersiella fiaskot med den annars briljanta lilla aluminiumbilen A2 fokuserade man på modeller som kunde bära sig ekonomiskt.
Så när Audi A6 i dag presenteras i en ny generation är förändringarna återhållsamma. Visst är det en stilig bil, men att skilja den från föregångaren kräver att man vet vad man ska titta efter. Mest iögonenfallande är förstås de utsvängda bakskärmarna, en blinkning till gamla Quattro, och hållningen är rakare i ryggen. Pöset runt midjan är borta, ersatt av en antydan till timglasform.
Då har man tagit ut större svängar när man skapade interiören. De grafiska elementen använder fyr- och femkantiga former som ser betydligt modernare ut än i föregångaren. Här finns också två pekskärmar snyggt integrerade i mittkonsolen och Audi säger sig ha jobbat hårt med infotainmentsystemets gränssnitt. Genvägar och favoritknappar ska göra det enklare att nå vissa funktioner och med drag-and-drop ska man kunna möblera det som man vill.
Säkerhetsutrustningen är diger och här finns förstås alla de autobromsande assistenter man kan förvänta sig. Mot tillägg kan man också få en korsningsassistent som varnar och bromsar för korsande trafik, eller en annan funktion som varnar och bromsar om det kommer andra farande när man backar ut från parkeringsfickan.
Med någonting som Audi kallar för ”garage pilot” kan man också fjärrstyra sin Audi A6 ut ur garaget med sin telefon, någonting som garanterat kommer att imponera på ungarna i grannskapet. Beroende på utrustningsnivå ingår upp till fem radarsensorer, fyra kameror, tolv ultraljudssensorer och en laserskanner och det vill förmodligen till att man inte identifierar sig som elallergiker om man ska närma sig sin Audi.
Vis lanseringen finns två motorer att välja mellan, båda sexcylindriga: en bensinmaskin på 340 hästkrafter med dubbelkopplingslåda och en diesel på 286 hästkrafter som ackompanjeras av en konventionell automatlåda. Båda är fyrhjulsdrivna och båda får hjälp av ett 48-volts mildhybridsystem.
Så visst har utvecklingen tagit ett rejält steg framåt jämfört med föregående generation. Det är bara inte lika uppenbart som det var 1982 när Audi 100 plötsligt såg ut som en smältande glass. För svenskt vidkommande öppnas orderböckerna i slutet av mars och de första bilarna väntas nå vår kust i slutet av sommaren.