När japanerna bygger superbil gör de inte som de andra. Aspark Owl behöver nämligen inga batterier.
Jaha, ännu en superbil, suckar du när du ser den japanska superbilen Aspark Owl. Så klart, den ser ut som en ballistisk missil och gör noll till hundra snabbare än du hinner blinka. Kanske höjer du ett ögonbryn, knappt synbart, om jag säger att den är eldriven. Men när du får veta att effektsiffran stannar på 435 hästkrafter tröttnar du och klickar dig vidare bland allt annat som internet har att berätta.
Gör inte det. Aspark Owl är nämligen värd din uppmärksamhet. Till att börja med är den idiotlätt, vågen lär visa 860 kg. Fulltankad! Förlåt, det är ju en elbil, så jag får väl säga fulladdad. Men det gör inte vikten mindre imponerande, för siffran är angiven inklusive alla batterier som behövs.
Och de är inte många, för Aspark Owl använder kondensatorer i stället för konventionella batterier för att lagra energi. Kondensatorer är duktiga på att lagra stora mängder energi per kilo och dessutom vräker de gärna ur sig alltihop på väldigt kort tid. Perfekt för att få en elbil att studsa i väg på ingen tid alls, alltså.
Vad de inte är lika duktiga på är att behålla laddningen. Aspark Owl prioriterar prestanda före räckvidd och efter 15 mil behöver man fylla på kondensatorerna med frisk elektricitet igen för att rulla vidare och har bilen stått utan ström över natten lär du inte komma någonstans.
Det får du helt enkelt leva med, för enligt Aspark ska Owl sprinta upp till hundra på två sekunder blankt. Det är väl skäl nog att låta sladden sitta i över natten.
Bilen ska börja tillverkas i begränsad upplaga 2019 och priset – håll i dig nu – lär landa någonstans i närheten av motsvarande 35 miljoner kronor. Kanske får du vänta ett tag till innan du shoppar loss på japanska superelbilar trots allt.