Alpina B3 S och B4 S blir ännu vassare

Slår till och med BMW M3 på fingrarna.

Förädlingsföretaget Alpina spänner musklerna med den senaste 3-serietolkningen. Alpina B3 S Bi-Turbo och B4 S Bi-Turbo slår nya effektrekord.

Ibland är sambanden i bilvärlden inte riktigt som man tror. I våra dagar har var och varannan biltillverkare sitt eget prestandasortiment under egen flagg. BMW har sina M-bilar, Mercedes-Benz har AMG och Volvo har sitt Polestar.

Och just BMW M GmbH och Mercedes-AMG GmbH brukar nämnas som synonymer med varandra. Men det är de ju inte alls. Om någon historia är parallell med AMG:s är det Alpina Burkard Bovensiepen GmbH & Co. KG och ingen annan.

För Alpina, precis som AMG, startades på sextiotalet av ivriga entreprenörer som först drev motorsportsatsningar och som senare också började vässa till vanliga gatbilar till att inte längre vara så vanliga.

Det var först på åttiotalet som de båda historierna tog varsitt spår. BMW började trimma själva (under M-flagg) och Mercedes-Benz kastade lystna blickar åt AMG:s håll och skulle så småningom svälja det Affalterbachbaserade bolaget helt och hållet.

Alpina startades en gång av skrivmaskinsfabrikören Burkard Bovensiepen och började sin biltrimmarbana med att vässa BMW-motorer med hjälp av portade toppar och förgasarjobb. Under sjuttiotalet hade Alpina en ständig närvaro i varje viktig bandepå och vann mästerskap med standardvagnar, i rally och till och med 24-timmars på Spa.

Snart började man också släppa ut turboladdade varianter av BMW:s toppmodeller på marknaden, bilar som cementerade Alpinas anknytning med extrema prestanda.

Alpina B7 turbo Coupé var ett råskinn.

Men med tiden skulle BMW:s egna M-modeller ta över rampljuset och Alpina fick söka nya vägar att rättfärdiga sin egen existens. Transformationen ägde rum under nittiotalet, när Alpina inte längre försökte vara värst utan i stället fokuserade på att förädla BMW-bilar med mer motorvolym, exklusivare inredningsarbeten och en allmänt lyxigare utstrålning. Lite mer som Bentley än Lamborghini, alltså.

Samtidigt fördjupades också samarbetet med BMW och numera monteras modellerna på BMW:s band i deras fabriker. Men det är också så att Alpina betraktas som ett eget bilmärke av det tyska transportdepartementet, så det är alltså inga BMW-bilar i de registrerande myndigheternas ögon och är certifierade som sådana.

Nåväl. Den senaste generationen av BMW:s 3- och 4-serier heter på Alpinaspråk B3 Bi-Turbo respektive B4 Bi-Turbo och nu kommer de i ännu vassare versioner än förr – som sedan, kombi, coupé eller cab. B3 S och B4 S Bi-Turbo får 30 extra hästkrafter och slår faktiskt därmed självaste BMW M3 och M4 på fingrarna. Det har man åstadkommit med hjälp av BMW:s 340i-motor N55 som grund, men med andra turboaggregat och omkalibrerad motorstyrning.

Därtill har Alpina gjutit egna, starkare vevhus, tagit fram effektivare kylning av kolvarna och biffat till laddluftkylningen som matar ett eget insugsplenum. Utandningen tas om hand av ett rostfritt avgassystem från Akrapovic med bypass-ventiler för kuligare ljudbild. Större kylare för vatten och olja tar sedan hand om den ökade värmeutvecklingen.

Alpina har också, till skillnad från M-modellernas dubbelkopplingslådor, en åttaväxlad automatlåda med en mjukvara som har tagits fram av Alpina själva, för lite rappare respons. Så har också skett med fjädringen – fjädrarnas styvhet och stötdämparnas mappning är Alpinas verk.

Men vi kan tjata teknik tills korna kommer hem. Det som gör en Alpina till Alpina är ju detaljerna, som de typiska fälgarna, det sirliga dekalarbetet och det alldeles egna läderarbetet i kabinen. För om det bara handlade om att åka fort, då har ju BMW ett eget förslag, som börjar på M.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com