4 saker som avslöjar om du är en bra eller dålig förare

De flesta människor anser sig vara antingen över genomsnittet eller gudabenådade när det gäller att köra bil. Men är det verkligen så det? Såklart inte. Och jag tror till och med att jag har hittat fyra enkla mönster i trafiken som avgör om du är en bra eller dålig förare. Det är vad min krönika handlar om.

TEXT Simon Hallenslev FOTO Colourbox

1. Håll till höger

Tänk dig en motorväg. Om det är E20 eller E4an spelar ingen roll. Du kanske tycker det är superbekvämt att lägga sig på en av mittfilerna med farthållare. Du behöver inte orientera dig mer än att hålla dig där. Å andra sidan är det också superirriterande för alla andra än för dig själv.

Om du ligger och myser i mittfilen tvingar du alla till höger om dig som vill köra om, att köra hela vägen runt dig och tillbaka till högerfilen. Ingenting skriker ”dålig förare” mer än de som förstör för dem som vill följa reglerna med sin körning.

 

2. Backa in i rutan

Den här är mer kontroversiell, men inte desto mindre relevant i en värld där vi längtar efter allt som är enkelt. Vi längtar efter bekvämlighet, som amerikanska marknadsförare kallar det.

Det är mycket enklare att bara kasta in bilen i parkeringsfickan med fronten först. Problemet är att när du måste backa ut igen är det betydligt farligare än om du hade backat in, istället för att backa ut.

En parkeringsficka är vanligtvis ett väldefinierat utrymme mellan två bilar där människor sällan tillbringar tid. Därför är resan in i parkeringsfickan den minst farliga, så du kan lika gärna backa in. För när du måste ta dig ut igen möter du förbipasserande trafik och potentiellt sårbara fotgängare.

Det är helt enkelt lättare att se ut genom fram- och sidorutorna än bakrutan – även med backkameror, döda vinkeln-sensorer och allt annat du kan köpa idag. Så om du backar tar du det säkra valet framför det enkla, och det definierar en bra förare!

 

 

3. Bromsa först

Denna sista punkt blir allt mindre relevant eftersom moderna bilar är utrustade med automatisk växellåda. Men om du har en bil med manuell växellåda kan du läsa vidare.

I en bil med automatisk växellåda aktiveras bromsarna när bilen behöver stanna. I en bil med manuell växellåda måste du också koppla ur, och om du gör det flera hundra meter före stoppet är du inte en bra förare. Du visar ingen förståelse för tekniken.

Om du frikopplar långt före du behöver används bara bilens bromsar. Om du istället väntar med att koppla ur använder du även motorn som broms och sparar därmed på slitdelar som skivor och belägg.

 

 

4. Kör in i sammanslagningen

Det var inte länge sedan jag blev utskälld för att jag följde lagen och gjorde rätt. I en sammanslagning hade jag kört ända fram till den punkt på vägen där de två körfälten blev ett. Här missförstods jag som en girig förare som ville komma före.

Reglerna är att sammanslagningen sker först när körfälten går ihop. Inte 200 meter innan. Det är missriktad artighet att stanna i ett körfält för att inte vilja ”tränga sig före”. Allt du egentligen gör är att skapa mer trafik.

Sammanslagningen sker när vägen går ihop – det är ordets bokstavliga betydelse. Om du behöver en minneslista, så är den här: När vägränderna tas bort krävs en sammanslagning och blixtlåsprincipen används.

 

 

Det finns säkert fler punkter som kan illustrera om du är en bra förare, så skriv gärna ner vilka jag har glömt. Kanske blir det en del 2. Tack för att du läste!

 

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com