Först kom bonus-malus som blev en hård prövning för husbilsköpare.
Snart kommer nästa smäll – och den ser ut att bli ännu värre.
– Den 1 september kommer skattehöjningen bli närmare 100 procent för de populäraste husbilarna, säger Mikael Blomqvist.
I fjol införde Sverige det skattesystem som kallas bonus-malus där syftet var att uppmuntra bilköpare att välja fordon som släpper mindre koldioxid.
Problemet för husbilsköparna är att det knappt finns några bonusfordon att välja på just nu på marknaden.
Och från 1 september börjar husbilar dessutom att beskattas med WLTP-värdet (nya mätmetoden som ger bilarna mer verkliga siffror på förbrukning och CO2-utsläpp). När koldioxidvärdet stoppas in i bnus-malus-formeln blir skatten betydligt högre för husbilar.
Husbilsbranschen är bedrövad och kallar det för ”en oskälig dubbelsmäll”.
– Ja, nu får vi en smäll till som är väldigt tuff, säger Mikael Blomqvist som är talesperson för Husvagnsbranschens Riksförbund.
– Det blir en skattehöjning på uppemot 100 procent för de populäraste husbilsmodellerna. Efter 1 september kommer skatten vara 25 000 kronor och gå upp till 33 000 kronor för de största fordonen.
Grovt förenklat kan man säga att i den nya beräkningsmodellen för skatteuttag jämställs en 3,5-tons husbil, som i snitt körs 688 mil per år, skattemässigt med en tung 16-tons lastbil som rullar 10 000 mil per år eller mer. För husbilsägare innebär det alltså en årlig beskattning på drygt 25 000 kronor per år. Dubbelt så mycket jämfört med idag.
Läget är så illa att branschen nu startar en kampanj för att få politiker att börja lyssna. En dialog med både Transportstyrelsen och Finansdepartementet är igång.
– Vi hoppas på en snar och bra lösning som innebär ett mer proportionerligt och skäligt skatteuttag som inte skadar husbils- och campingnäringen, säger Mikael Blomqvist. Vi vill ha rim och reson. Den nya och schablonmässiga beräkningsmodellen strider mot de grundläggande juridiska kraven inom proportionalitetsprincipen att en skatt ska vara skälig.
– Som utformningen är i dag jämställs en liten husbil (personbil klass II) med en tung lastbil. Det är både oproportionellt och oskäligt,, säger Mikael Blomqvist.
Lyssnar politikerna?
– Jag vet inte. Det har visserligen varit en massa dialog fram och tillbaka, och min bild av alla möten är att alla politiker och tjänstemän håller med om att det här inte är rimligt. Men ingen politiker vill ta flaggan och driva frågan, säger Mikael Blomqvist.
– De flesta politiker verkar ha svårt att driva en debatt kring fordon.