10 bästa knepen: Skydda dig från mätarfiffel

Jose från Göteborg förlorade 100 000 kr

114 000 svenska bilar har skruvade mätare enligt en granskning som biluppgifter.se och TV4 gjort. En av de drabbade är Jose Chabell som förlorade 100 000 kr på sin skruvade Volvo XC60. Men det finns sätt att avslöja fusket – här är har vi sammanställt 10 av de smartaste knepen.

TV4 och sajten biluppgifter uppskattar att det finns 114 000 bilar med skruvad mätarställning i Sverige. En siffra de kommit fram till genom att granska bilens inrapporterade mätarställning från besiktningar. Men siffran kan vara högre än så, de mest slipade mätarfuskarna skruvar tillbaka mätarna så att det inte enkelt går att avslöja vid besiktningen. I Göteborg har en härva rullats upp med 10 drabbade bilköpare. Nu åtalas mannen som sålt bilarna.

En av de drabbade är Jose Chabell som köpte en Volvo XC60 för 185 000 kr i tron att bilen gått 11 000 mil. Men i själva verket hade den gått 30 000 mil. Han kan ha förlorat 100 000 kr på fifflet.

– Det är som en chock, det var pengar vi skulle ha till huset, nu får vi börja spara på nytt, säger han till TV4.

Men det finns sätt att avslöja fusket när du ska köpa en begagnad bil. Det är lika viktigt att kolla upp svensksålda bilar som importerade, för det är nämligen inte bara importerade bilar det fuskas med.

Här är de 10 bästa tipsen för att undvika en mätarskruvad bil: 

1. Ring eller ta bilen till en märkesverkstad som får köra bilen i diagnossystemet. På många moderna bilar lagras mätarställningen på flera ställen i datorsystemet. Det kan också finnas loggar i bilens system som visar om en ändring har skett. Det är ingen garanti för att det går att avslöja, men ska du köpa en bil för kanske 200 000 kr är det värt besväret. Om säljaren vägrar har hen kanske något att dölja? En enklare kontroll kan vara att ringa till märkesverkstaden för att se vilka servicar och miltal som finns rapporterade i deras datorsystem.

2. Undersök bilens exteriör noggrant. En skickligt rekonditionerad långmilare kan vara svår att skilja från en bil som gått betydligt kortare. Men det finns exteriöra tecken som avslöjar en långmilare – om inte delar bytts ut. Till exempel brukar strålkastarglasen bli matta och lite blästrade efter längre körsträckor. Om bilen inte är omlackerad finns det sannolikt stenskott i fronten om bilen har gått långt.

3. Undersök bilens interiör noggrant. När en bil körs långt är det vissa detaljer i interiören som slits mycket. Ratten är det första som brukar bli slitet, även växelspaksknoppen på en manuell bil. Pedalgummina är enkla att byta, men är de slitna trots att bilen påstås ha gått en kort sträcka är det ett tydligt varningstecken. Titta också på sätets klädsel, stoppning och dörrhandtagen. Är det rimligt att det blivit så slitet på den korta körsträcka som säljaren påstår att bilen gått?

4. Ta hjälp av internet. I dag finns det flera sajter som sammanställer besiktningar och ägarbyten på bilar, till exempel biluppgifter.se och car.info. Vill du ha en mer detaljerad rapport finns Carfax. I annonser på Blocket och BytBil finns en enkel integration för att beställa rapport, och vissa återförsäljare har gratis rapporter. På rapporterna kan du se vilka mätarställningar bilen har besiktigats med, och på Carfax kan du även se service och reparationer vid en viss mätarställning. Skulle mätarställningen ha minskat är det fara å färde, men det händer att bilprovningar rapporterar fel.

5. Köp en bil med bra historik. Har bilen vandrat genom många händer på kort tid är det ett varningstecken. Till exempel om två privatpersoner ägt den på kort tid innan den gått till en handlare kan det vara ett sätt att slippa juridiskt ansvar för mätarfusk, även om det inte alltid behöver vara så. En tumregel är att ju färre ägare och ju större handlare som ägt bilen, desto lägre risk för fusk. Har bilen ägts av en präst i Örkelljunga sedan den var ny är det ganska riskfritt. En bil med många ägare och en låg mätarställning är det motsatta, där är risken som högst.

6. Ring tidigare ägare. Kontrollera med tidigare ägare om de minns mätarställningen när de sålde bilen. Då kan du även passa på att fråga andra saker om bilen som kan vara värdefullt, till exempel vilka reparationer som gjorts eller om bilen varit med om några andra incidenter. Du kan få namn och adress på tidigare ägare genom att kontakta bilregistret.

7. Beställ besiktningsprotokoll. Ofta kan du enkelt beställa besiktningsprotokoll på bilen relativt många år tillbaka. Tidigare räckte det med Svensk Bilprovning, nu måste du kontakta alla bilprovningar för att vara säker på att inte missa något.

8. Granska serviceboken noggrant. Till att börja med är det viktigt att bilen har en servicebok som är korrekt stämplad. Det är dock ingen garanti för att den är äkta, det är i dag vanligt att förfalska serviceböcker. Kontrollera om servicehistoriken och de verkstäder bilen ska ha servats på verkar trovärdiga. Är du misstänksam kontrollring till någon av verkstäderna och se om bilen finns i deras datorsystem. I dag har många bilar digital servicebok, vilket har gjort det svårare, men inte omöjligt att fuska.

9. Undvik bilar som gått som taxi eller Über med misstänkt låga körsträckor. I dag är det vanligt att taxibilar har foliering som gör att lacken kan se ut som ny när den dras av. Men har bilen gått långt är den ändå sliten. Eftersom bilen kan gå 15 000 mil på ett enda år är det lätt att skruva tillbaka mätaren, samtidigt som det är svårt att avslöja. Kolla så att tidigare ägare inte är taxiåkare eller überchaufförer.

10. Köp bara av personer och handlare som du känner förtroende för. Inger handlaren eller personen som du ska köpa av bilen förtroende, eller känns det som personen försöker dölja något? Är personen enkel att komma i kontakt med eller har hen hemligt nummer och är svår att hitta? Känns något fel i magen ska du avstå affär, för det kommer garanterat fler bilar av samma märke och modell till salu.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com