Motornyheter från bytbil.com fredagen den 12 februari 2016
Ford GT är världens snabbaste bil
Amerikanska Performance Power Racing har knäckt rekordet för gatlagliga bilar med sina 455,82 km/h. Bilen bräcker därmed storheter som svenska Koenigsegg och tidigare världsrekordhållaren Bugatti.


Bilen, en Ford GT som trimmats upp till 1 700 hästkrafter, är officiellt världens snabbaste gatlegala bil på den stående engelska milen, 1,609 kilometer. Toppfarten 455.82 km/h är både snabbare än tidigare världsrekordhållaren Bugatti Veyron som slutar accelerera vid 431 km/h och svenska Koenigsegg Agera R, som teoretiskt klarar av en toppfart på 440 km/h.

Amerikanen Johnny Bohmer står tillsammans med sitt Performance Power Racing bakom bygget och är även den som fick äran att köra rekordrepan. Rekordet slogs på Kennedy Space Center i Florida i USA och hastigheten kontrollerades av både rekordinstitutet Guinness World Records och International Mile Racing Association.

– Hela vårt team har jobbat hårt för att komma hit och vi är stolta över att en amerikansk bil står i rekordböckerna som världens snabbaste gatbil, sa Bohmer efter att rekordet fastställts.Totalt ombyggd motor

Rekordbilen bygger tekniskt på en Ford GT som tillverkades mellan 2005 och 2006 och är en nytolkning av Fords legendariska Le Mans-vagnar från 60-talet.

I originalskick ger V8-motorn 550 hästkrafter och 680 newtonmeter, men detta var alltså långt innan Performance Power Racing fick tag på bilen. Med en totalt ombyggd motor, vilket bland annat resulterat i dubbla turboaggregat, ger motorn nu 1 700 hästkrafter. Trots den extrema effekten är bilen fullt laglig att köra på amerikanska vägar.

Olof Adlercreutz
redaktoren@bytbil.com