Motornyheter från bytbil.com söndagen den 7 februari 2016

Så kunde Saab 9-1 sett ut...

En liten premiumbetonad bil av typiskt Saabsnitt. Så här hade den kunnat se ut om inte pengarna sinat och konkursyxan tagit Trollhättantillverkaren. Eller kan det vara så att modellen har en framtid?


Bilden härstammar från en anonym källa till sajten Saabsunited och sägs visa en bil som Saab snickrat på. Om det är äkta vara kan man alltid fråga sig, men Saab har i flera olika omgångar diskuterat en liten premiumbil. Till och med GM hade planer på att utveckla en sådan.

Saabsunited ger mycket lite information om vad bilden visar och beskriver den bara som en ”Premium Compact”. Dock visar den renderade bilden att Saab byggt vidare på det formspråk som de introducerade på sitt Aero X-koncept. Bilen, låt oss kalla den för 9-1 eftersom det är det namnet som florerat mest, har tydliga ”linjelikheter” med både 9-4X och tidigare nämnda koncept.

Nu är det ju så att trots att Saabs saga inte är riktigt slut ännu. Och kanske får vi bekanta oss med en 9-1:a i framtiden. Tillverkarens konkursbo är ju hett villebråd och i och med att GM säger stopp för alla som vill bygga 9-5 och 9-4X – måste ju en eventuell köpare titta på andra modeller...

redaktoren@bytbil.com